Vrouwelijke leiders treden doortastend op in coronacrisis

Kordate corona-aanpak brengt vrouwelijke leiders op Forbes-lijst van machtigste vrouwen

Nevada Halbert (CC BY 2.0)

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Nieuw-Zeeland beperkte het aantal infecties sterk met een strikte l.ockdown en telt iets meer dan 2000 besmettingen en 25 doden

De jaarlijkse Forbes-lijst met de honderd machtigste vrouwen ter wereld prijst dit jaar verschillende vrouwelijke leiders voor hun bijzondere aanpak van de coronacrisis. Onze eigenste oud-premier Sophie Wilmès (MR) staat in de lijst op nummer 72.

Vrouwelijke leiders die zich hebben onderscheiden door hun kordate aanpak van het coronavirus worden vereerd met een plek in de lijst van Forbes. Hun rol in de strijd tegen de wereldwijde pandemie wordt uitdrukkelijk vernoemd.

De vrouwen verdienen een plaats op de lijst voor hun prestaties bij het beheersen van het dodelijke virus, dat al meer dan 67 miljoen mensen heeft besmet en 1,54 miljoen doden heeft veroorzaakt, zei Forbes.

Effectieve aanpak

De premier van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern (op nummer 32), de Taiwanese president Tsai Ing-wen (op 37), de Finse premier Sanna Marin (85), de president van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde (plaats 2) en de gouverneur van Tokio Yuriko Koike (63) waren ‘bijzonder effectief’, meldt het zakentijdschrift.

‘Waar ze verschillen in leeftijd, nationaliteit en functieomschrijving, zijn ze verenigd in de manier waarop ze de unieke uitdaging van 2020 hebben aangepakt.’

‘Waar ze verschillen in leeftijd, nationaliteit en functieomschrijving, zijn ze verenigd in de manier waarop ze de unieke uitdaging van 2020 hebben aangepakt.’

Forbes citeert ook de Noorse premier Erna Solberg, eveneens opgenomen op de lijst, die onlangs zei dat ‘landen waar de mensenrechten worden gerespecteerd en waar vrouwen topposities in de samenleving kunnen bereiken, ook de landen zijn die het best zijn toegerust om de COVID-19-crisis aan te pakken.’

Nieuw-Zeeland beperkte het aantal infecties sterk met een strikte lockdown en telt iets meer dan 2000 besmettingen en 25 doden.

Taiwan kreeg de pandemie onder controle na strikte beperkende maatregelen en het grotendeels sluiten van zijn grenzen in januari, lang voordat westerse landen dat deden. Het aantal besmettingen met het virus kon er beperkt blijven tot iets meer dan 700 en het land betreurt slechts zeven doden.

Ook onze eigen oud-premier Sophie Wilmès (MR) wordt, opnieuw, vermeld in de lijst, als ‘eerste vrouwelijke regeringsleider in de 189-jarige geschiedenis van België’.

Merkel bovenaan

Onder de zeventien nieuwkomers op de Forbes-lijst staat ook Carol Tomé, hoofd van United Parcel Service, vanwege haar manier van omgaan met leveringen van pakjes die op korte tijd de hoogte in schoten.

Stacey Cunningham, de eerste vrouw aan het hoofd van de New York Stock Exchange, nam de ‘snelle’ beslissing om bepaalde handelsbewegingen stop te zetten toen het virus zich in maart verspreidde.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel staat voor het tiende achtereenvolgende jaar bovenaan de groep van 100 vrouwen. Ook de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris en de Britse koningin Elizabeth kregen een plek op de lijst.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij IPS-partner Thomson Reuters Foundation.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.