Koreaans "toilethuis" steengeworden lofzang op kleinste kamertje

Nieuws

Koreaans "toilethuis" steengeworden lofzang op kleinste kamertje

Lynette Lee Corporal

20 november 2007

"Haewoojae" is Koreaans voor "plaats waar je je zorgen kwijtraakt". Het is ook de naam van een futuristisch huis in de vorm van een toilet dat het Koreaanse parlementslid Sim Jae-Duck voor zich liet bouwen, ter ere van algemene vergadering van de World Toilet Association in Seoul. De vereniging wil zoveel mogelijk armen in de wereld aan schoon sanitair helpen.

“Haewoojae”, zo klonk het ook eenstemmig uit de monden van de toeschouwers die de onthulling van het Toilethuis bijwoonden, op een koude novemberochtend in Suwon op 40 kilometer van Seoul. De opdrachtgever, Sim Jae-Duck, is burgemeester van Suwon en voorzitter van de Wereldtoiletvereniging die van 21 tot 25 november in Seoul haar eerste algemene vergadering houdt.
Sim kreeg in Korea de bijnaam “Mr. Toilet” omwille van zijn campagne voor de verfraaiing van openbare toiletten. Die strijd wil hij nu op wereldschaal voortzetten. “We willen dat Haewoojae in de plaats komt van de onaangename concepten die er bestaan over toiletten”, zei Sim bij de onthulling. “Het toilet is ook een plaats waar je kan rusten, mediteren en simpelweg gelukkig zijn.”
Het bouwwerk van architect Ko Kiwoong ziet er niet alleen uit als een groot uitgevallen toiletpot, het is voorzien van niet minder dan vier ultramoderne toiletten. Het pronkstuk is een centrale, transparante toiletruimte waarvan het glas automatisch ondoorzichtig wordt als er binnenin beweging wordt gedetecteerd. Het huis gebruikt ook zonne-energie en is voorzien van een regenwatertank van 3500 liter, om te vermijden dat de toiletten gespoeld worden met kostbaar drinkwater.
Sim Jae-Duck hoopt dat het huis de mensen aan het nadenken zet over problemen als waterschaarste en toegang tot schoon sanitair. “Toiletten zorgen voor de helft van ons dagelijks waterverbruik, dus het is een goed idee water te besparen en te recycleren”, zegt de Koreaanse toiletgoeroe. “De toiletten in Haewoojae gebruiken 70 procent minder water dan gemiddeld.”
De Wereldtoiletvereniging wil geld inzamelen om wereldwijd projecten te financieren die de toegang tot sanitair verbeteren. Wereldwijd hebben 2,6 miljard mensen geen toegang tot een vorm van “verbeterd sanitair”. Slechts één miljard mensen heeft een toilet dat aangesloten is op een rioleringssysteem, dat in twee op drie gevallen direct uitmondt in de zee, een rivier of een meer.
Het Toilethuis moet helpen om de fondsenwerving in gang te zetten. Sim biedt eenieder die de goede zaak met 50.000 dollar wil steunen, een exclusieve overnachting in zijn toilethuis aan. Er zijn volgens hem al drie kandidaten komen opdagen, een zakenman, een politicus en “iemand met teveel geld”. Uiteindelijk moet Haewoojae een museum worden voor mensen die iets willen bijleren over sanitaire aangelegenheden.