Koreaanse bufferzone wordt natuurgebied

Nieuws

Koreaanse bufferzone wordt natuurgebied

Joren Gettemans

25 maart 2010

Het niemandsland tussen Noord- en Zuid-Korea is uitgegroeid tot een uniek ecosysteem. De twee landen willen er een heus natuurgebied van maken, met onder meer fietspaden en een uitkijkpunt.

De beruchte zone werd in 1953 ingesteld om een buffer te vormen tussen Noord- en Zuid-Korea. De zone is 250 kilometer lang en gemiddeld drie kilometer breed. Aan beide grenzen van het gebied zijn zwaarbewapende militairen gelegerd, maar in de zone zelf komt nauwelijks iemand. Daardoor is in het meest gemilitariseerde grensgebied ter wereld een uniek ecosysteem kunnen ontstaan.

Uit een recente studie blijkt dat in het gebied, dat uit moerassen, velden en meren bestaat, 16 bedreigde planten en 67 bedreigde diersoorten voorkomen. Onder meer de Koreaanse tijger, de Aziatische zwarte beer en enkele erg zeldzame kraanvogelsoorten hebben er een onderkomen gevonden.

Noord- en Zuid-Korea kunnen het maar over weinig eens worden, maar de twee landen hebben nu wel afgesproken om dat unieke ecosysteem te beschermen als natuurgebied en open te stellen voor bezoekers. In bepaalde delen van de zone komen fietspaden, terwijl er ook een observatiepunt wordt aangelegd. In september zal het Zuid-Koreaanse ministerie van Cultuur, Sport en Toerisme meer details geven over het gezamenlijke project. Intussen gaan al stemmen op om het unieke ecosysteem te laten beschermen als werelderfgoed.