Europese Commissie wil Russische fossiele brandstoffen uitfaseren vóór 2030

‘Korte vluchten in EU afschaffen bespaart 2 miljard aan Russische olie’

piqsels (CC0)

Korteafstandsvluchten waarvoor een spooralternatief bestaat, verbruikten voor de pandemie jaarlijks gemiddeld 4,35 miljoen ton aan kerosine.

Een verbod op korteafstandsvluchten tussen plaatsen binnen de EU die een treinverbinding hebben, bespaart volgens Greenpeace voldoende kerosine om jaarlijks voor 2 miljard euro minder Russische olie aan te kopen.

Greenpeace publiceert de analyse aan de vooravond van een belangrijke top in Versailles. Vandaag en morgen bespreken EU-leiders daar manieren om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen uit Rusland te beperken.

Minder energie gebruiken is de snelste en gemakkelijkste manier om de financiering van Poetin stop te zetten.

Korteafstandsvluchten waarvoor een spooralternatief bestaat, verbruikten voor de pandemie jaarlijks gemiddeld 4,35 miljoen ton aan kerosine. Bovendien stoten ze elk jaar 23,4 miljoen ton CO2 uit. Rusland is de grootste leverancier van de EU, goed voor zo’n 27 procent van de olie-invoer.

Greenpeace becijferde zo dat, als een kwart van de vluchten wordt aangedreven door Russische olie, er in de EU jaarlijks 2 miljard euro wordt uitgegeven aan vliegtuigbrandstof voor korte vluchten naar plaatsen die ook bereikbaar zijn met de trein.

Verslaafd aan olie

‘Het Europese transportsysteem is verslaafd aan olie, wat leidt tot bloedige conflicten en de klimaatcrisis. Minder energie gebruiken is de snelste en gemakkelijkste manier om de financiering van Poetin stop te zetten en de klimaatcrisis aan te pakken’, vindt Herwig Schuster van Greenpeace. ‘Het schrappen van korteafstandsvluchten waar een fatsoenlijk spooralternatief voor bestaat, is laaghangend fruit dat het olieverbruik onmiddellijk zal doen dalen.’

Uit een recent rapport van Greenpeace blijkt dat een derde van de drukste korteafstandsvluchten in Europa een treinverbinding van minder dan zes uur heeft. Op dinsdag kondigde de Europese Commissie aan dat ze de aankoop van alle Russische fossiele brandstoffen wil uitfaseren vóór 2030. Tegen het einde van dit jaar acht de Commissie het al mogelijk om voor twee derde minder Russisch gas aan te kopen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.