Krantenuitgevers betalen geen BTW op digitale kranten en websites

Nieuws

Krantenuitgevers betalen geen BTW op digitale kranten en websites

Krantenuitgevers betalen geen BTW op digitale kranten en websites
Krantenuitgevers betalen geen BTW op digitale kranten en websites

Tom Cochez

21 januari 2014

Belgische mediagroepen genieten niet enkel voor hun papieren kranten van een BTW-0-tarief, ook op hun digitale exemplaren en websites betalen ze vandaag geen BTW. Dat wordt aan Apache.be bevestigd op het kabinet van minister van Financiën Koen Geens (Cd&v). Geens maakte daarover sluitende afspraken met de BTW-administratie. De beslissing zit evenwel in een grijze zone, want ze staat haaks op de geldende Europese BTW-richtlijn. Bovendien moeten sites zoals Apache.be in tegenstelling tot bijvoorbeeld De Standaard of De Tijd online wél de volle 21% BTW betalen. Ook digitale boeken genieten vandaag niet van de voordelen die digitale kranten via een verlaagde BTW-regeling wel krijgen.

Het drastisch veranderende medialandschap plaatst niet enkel de grote mediagroepen voor problemen. Ook de overheid weet zich geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Zo komt de federaal georganiseerde indirecte steun aan de pers — vooral via bpost en via een voordelige BTW-regeling- uitsluitend papieren kranten en tijdschriften ten goede.

Die situatie smoort de digitale mediarevolutie in België in de kiem. Digitale exemplaren en nieuwssites hebben immers geen enkel voordeel bij de overheidssubsidies voor het op tijd bussen van dagbladen. Ook de feitelijke vrijstelling van BTW geldt in principe enkel voor papieren kranten. In principe, zo blijkt, want onder auspiciën van minister Geens, maakten de grote mediagroepen afspraken met de BTW-administratie om ook voor digitale exemplaren en websites een BTW-0-tarief te hanteren.

Apache.be belde naar de abonnementsdiensten van De Standaard en De Tijd met de simpele vraag hoeveel BTW er op de digitale abonnementen aangerekend wordt. Het antwoord was in beide gevallen hetzelfde: 0 procent. Ook voor digitale producten worden grote mediagroepen de facto vrijgesteld van BTW. Dat blijkt ook uit de facturen voor digitale abonnementen waarop duidelijk vermeld staat dat er geen BTW wordt aangerekend.

“De kranten genieten ook voor hun digitale producten van een feitelijke verlaagde BTW-regeling”, bevestigt Ilse Bosmans, adviseur BTW op het kabinet van Koen Geens. “Daarover zijn afspraken gemaakt via het hoofdbestuur. De kranten lopen momenteel geen risico op een BTW-controle door de lokale diensten.”

Lees meer op Apache.be (betaalmuur)

Tags