Oppositieleider Sam Rainsy wordt ervan beschuldigd sociale chaos te willen creëren

Kritiek op lockdown in Cambodja wordt politiek

Ericse157 (CC BY-SA 4.0)

Het ongenoegen over de strenge coronamaatregelen in Cambodja krijgt een politiek tintje. Tijdens een protestactie in de hoofdstad Phnom Penh werd de regering openlijk bekritiseerd, wat uitzonderlijk is in Cambodja. Oppositieleider Sam Rainsy wordt ervan beschuldigd sociale chaos te willen creëren.

Cambodja is lang gespaard gebleven van de pandemie. Maar eind februari kwamen vier Chinezen het land binnen en negeerden de verplichte quarantaine. Minstens één van hen bleek besmet met corona en het virus heeft zich razendsnel verspreid. Het aantal besmettingen loopt elke dag op, ruim zevenduizend tijdens de voorbije twee weken, en voor het eerst worden er ook coronadoden gemeld.

Strenge lockdown

In hoofdstad Phnom Penh zijn strenge lockdown maatregelen van kracht. Wijken waar besmettingen zijn vastgesteld, worden hermetisch afgesloten. Inwoners zeggen dat hun geld en hun voedselvoorraad opraakt. Straatverkopers en textielarbeiders, die nu verplicht thuis moeten blijven, zijn de eerste slachtoffers omdat ze geen financiële reserve hebben.

Tijdens een protestactie in Meanchey, een district van Phnom Penh, eisten actievoerders gisteravond dat er meer voedselbedelingen zouden georganiseerd worden. Ze toonden slogans als “Wij sterven van honger”. Die duidelijke kritiek aan het adres van de overheid is erg uitzonderlijk.

Oppositie

De politie vreest dat dit protest makkelijk uit de hand kan lopen. ‘De oppositie heeft in het verleden al vaker risicogebieden uitgekozen om protesten te starten’, klinkt het. Het is een vingerwijzing naar oppositieleider Sam Rainsy.

‘Ga de straat op en ga uit werken, niemand heeft het recht om jullie dood te schieten.’

Die riep in een recente videoboodschap op om de strenge maatregelen te negeren. ‘Jullie zijn geen beesten, jullie hoeven niet opgesloten te zitten’, zei hij. ‘Ga de straat op en ga uit werken, niemand heeft het recht om jullie dood te schieten.’

Opruiing

De partij van Rainsy, CNRP (Cambodian National Rescue Party) werd in 2017 buiten de wet geplaatst en hijzelf verblijft al vijf jaar in ballingschap in Parijs. Maar de overheid beschuldigt hem ervan dat hij vanuit het buitenland een revolte wil ontketenen. De rechtbank van Phnom Penh legt hem “opruiing” en “obstructie” ten laste.

Het laatste grote protest tegen de overheid in Cambodja dateert van 2013, toen de oppositie het ongenoegen van textielarbeiders over te lage lonen kon kanaliseren en wekenlang betogingen organiseerde. Dat protest verstomde grotendeels in januari 2014, nadat de politie het vuur op de betogers had geopend en vier mensen om het leven kwamen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift