Kruisbestuiving tussen Iraanse en Cubaanse revolutie mislukt

Nieuws

Kruisbestuiving tussen Iraanse en Cubaanse revolutie mislukt

Kimia Sanati

03 oktober 2007

Che Guevara heeft 40 jaar na zijn dood voor controverse gezorgd in Iran. Een poging om de zoon en dochter van de Argentijnse revolutionair voor de kar van de Iraanse Islamitische revolutie te spannen, is vorige week geëindigd in een fiasco.

In Teheran werd een ‘Che zoals Chamran’-conferentie op 25 september abrupt afgebroken nadat Aleida Guevara geprotesteerd had tegen de foutieve voorstelling van haar vaders ideologie door de eerste spreker. Haj Saeed Ghasemi verwees naar een vertaling van een boek van Che en zei dat Guevara een religieus man was die geloofde in God. “De mensen van Cuba, Fidel (Castro) en Che Guevara, waren nooit socialisten of communisten. Fidel heeft verschillende keren toegegeven dat hij en Che en het Cubaanse volk de Sovjets haatten voor alles wat ze hadden gedaan. Nu is het communisme in de vuilnisbak van de wereld beland, precies zoals Ayatollah Khomeini had voorspeld.”
Een verontwaardigde Aleida Guevara diende Ghasemi van antwoord ‘in naam van het Cubaanse volk’. Volgens haar is Cuba een socialistisch land, is de Cubaanse bevolking de Sovjet-Unie dankbaar en is er nooit enig geschil tussen beide landen geweest. Aleida raadde Ghasemi bovendien aan om altijd originele bronnen te raadplegen in plaats van vertalingen. “Mijn vader sprak nooit over God,” zei ze. “Hij heeft God nooit ontmoet. Mijn vader wist dat er geen absolute waarheid bestond.” Later sprong haar broer Camilo Guevara haar bij.
De conferentie, een initiatief  van de studentenmilitie van de Universiteit van Teheran,  wilde de overeenkomsten benadrukken tussen de Iraanse revolutionair Mostafa Chamran en de bekende Latijns-Amerikaanse rebel Che Guevara, die beiden meevochten in revoluties buiten hun eigen land. Chamran hielp bij de oprichting van de Amalbeweging in Libanon en vocht mee met de rebellen, maar daarmee eindigen alle parallellen.
De conferentie werd voornamelijk bijgewoond door studentenmilities van andere universiteiten en leden van studentengroepen die president Mahmoud Ahmadinejad steunen. “De reden voor de relatie tussen onze studentenkring en de kinderen van Che Guevara en de Latijns-Amerikaanse landen is datgene wat we gemeen hebben,” verklaarde Morteza Firoozabadi, secretaris van de studentenvereniging voor rechtvaardigheid (SVR), voor het begin van de conferentie aan het Iraanse persagentschap ISNA. “We zijn niet bang voor de dood, en dat jaagt de Amerikanen het meeste schrik aan. Ze kunnen beschuldigen van terrorisme, schendingen van de mensenrechten of oorlogszucht. We willen alleen de onderdrukten bevrijden en de rechten van alle mensen herstellen. We herkennen dus geen grenzen en het maakt niet uit welke namen Amerikanen daarvoor gebruiken”.
Linkse studenten in Iran bekijken de toenadering tussen het Iraanse regime en linkse Latijns-Amerikaanse landen als Cuba, Venezuela en Bolivia met afgrijzen. President Ahmadinejad heeft de voorbije twee jaar verschillende Latijns-Amerikaanse landen bezocht en nodigde Hugo Chavez en Daniel Ortega naar Iran uit. “Ahmadinejad zoekt naar parallellen tussen zijn militante islamitische ideeën en de ideologie van de linkerzijde in Latijns-Amerikaanse landen,” vertelt een linkse student van de Amir Kabir Universiteit die anoniem wil blijven. “Geloof in het socialisme is hier een misdaad waarop de doodstraf staat, maar de linkse leiders komen, aangelokt door de retoriek van Ahmadinejad tegen het Westen en de VS en de beloften van economische hulp.  Ortega en andere linkse leiders moeten opheldering verschaffen over hun banden met het Iraanse regime. We voelen ons verraden als de linkse leiders uit economische belangen extreem-rechtse fascisten als Ahmadinejad steunen.”