Kunstmatige klimaatingreep kan desastreuze gevolgen hebben

Nieuws

Kunstmatige klimaatingreep kan desastreuze gevolgen hebben

Kunstmatige klimaatingreep kan desastreuze gevolgen hebben
Kunstmatige klimaatingreep kan desastreuze gevolgen hebben

Stef Heivers

08 januari 2014

Reflecterende deeltjes in de stratosfeer pompen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, heeft wellicht catastrofale gevolgen. Dat staat te lezen in een recente studie rond geo-engineering, de wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met het exploreren van artificiële ingrepen in klimaatverschijnselen.

Het verspreiden van licht weerkaatsende sulfaatdeeltjes in het hoogste deel van onze dampkring om zonlicht tegen te houden, lijkt dan toch niet de ideale remedie voor de toenemende klimaatopwarming . De effecten van deze controversiële methode kunnen vergeleken worden met die van een fikse vulkaaneruptie. Zo zorgde de uitbarsting van de zogenaamde Mount Pinatubo, een actieve vulkaan op Filipijns grondgebied, er bijvoorbeeld voor dat de aarde een halve graad afkoelde in 1991. Toch wordt er in het rapport van het wetenschappelijke vakblad Environmental Research Letters duidelijk gewaarschuwd voor een donkere keerzijde.

Uitdroging

Volgens studiemodellen zou deze techniek immers massale droogtes veroorzaken. Vooral de tropische regenwouden zouden dan binnen afzienbare tijd tegen levensbedreigende situaties moeten opboksen. Dat komt omdat deze partikeltjes niet alleen zonnestralen terugdringen maar evenzeer de warmte, die uit het aardoppervlak opstijgt, absorberen. Daardoor dreigt het temperatuurverschil tussen het bovenste en het onderste deel van de atmosfeer flink naar beneden te zakken, wat er dan weer voor zorgt dat er niet genoeg regenwolken kunnen worden gevormd.

Voeten op de grond

Wereldwijd wordt er steeds meer geld geïnvesteerd in onderzoeken naar gelijkaardige innovaties. Ondertussen blijven de temperaturen onverbiddelijk stijgen. Dr. Matt Watson, een onderzoeker aan de Universiteit van Bristol, wil iedereen alvast met de voeten op de grond houden:  ‘De enige methode die vooralsnog garanties biedt, blijft het terugdringen van de broeikasgassen die we dagdagelijks in onze atmosfeer lozen.’ Ten slotte voegt hij daar ook nog aan toe dat  ‘geen enkele regering die het ernstig meent met de strijd tegen de klimaatopwarming dit [de geo-engeneering] als een oplossing kan beschouwen’.