Kwart meer rotte kindertandjes op tien jaar tijd

De faculteit tandheelkunde van het Britse Royal College of Surgeons is naar eigen zeggen “geschokt” door de resultaten van een onderzoek dat vandaag wordt vrijgegeven. De studie concludeert dat op tien jaar tijd een kwart meer kindertandjes operationeel zijn verwijderd.

William Prost (CC BY-ND 2.0)

 

Voor het onderzoek, de eerste langdurige studie over dit onderwerp ooit, werd gekeken naar de tandheelkundige gegevens van Britse kinderen tussen 2006 en 2016.

Daaruit blijkt dat in totaal 84.086 ingrepen (waarbij rotte tandjes werden verwijderd in het ziekenhuis), zijn uitgevoerd op kinderen tot vier jaar oud. Bij kinderen tot negen jaar waren dat in totaal 308.308 ingrepen.

Waar het aantal ingrepen in 2006 bij kinderen tussen nul en vier jaar nog op 7444 lag, is dat in 2016 een kwart gestegen. Toen moesten 9206 kinderen tot vier jaar in het ziekenhuis een rot tandje laten verwijderen.

‘Dat is meer dan we hadden verwacht, zelfs rekening houdend met de populatiegroei’, zegt de faculteit in een persbericht.

De tandartsen duiden suiker aan als grote schuldige en roepen ouders en de overheid op om strenger op te treden.

Verwoestend

‘Als je deze cijfers onder ogen krijgt, wordt het overduidelijk dat de zoete eetgewoonten van onze kinderen een verwoestend effect hebben op hun gebit’, zegt Nigel Hunt van het Royal College of Surgeons.

‘Het is schokkend dat zoveel kinderen van één of twee jaar oud al een tand moeten laten verwijderen’, zegt Hunt. ‘Het is bijna zeker dat de meerderheid van deze ingrepen te wijten is aan te veel zoetigheden in de voeding van kinderen.’

‘Het verwijderen van tanden in het ziekenhuis, onder volledige narcose, is niet iets om licht overheen te gaan’, waarschuwt hij. ‘Melktandjes hebben hun functie en de manier waarop ze verzorgd worden, is bepalend voor een gezond gebit op latere leeftijd.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift