Kwart van alle land in de wereld staat onder inheems bestuur

Nieuws

Kwart van alle land in de wereld staat onder inheems bestuur

Kwart van alle land in de wereld staat onder inheems bestuur
Kwart van alle land in de wereld staat onder inheems bestuur

IPS

17 juli 2018

Inheemse groepen zijn verantwoordelijk voor minstens een kwart van alle land in de wereld, blijkt uit internationaal onderzoek. Deze groepen zijn essentieel voor goed natuurbeheer in ecologisch kwetsbare gebieden.

CIFOR (CC BY-NC-ND 2.0)

CIFOR (CC BY-NC-ND 2.0)​

Bijna 38 miljoen vierkante kilometer in 87 landen en regio’s, waarbij een overlap van 40 procent is met beschermde gebieden op aarde, wordt beheerd door inheemse groepen. Ze zijn eigenaar of hebben rechten het land te beheren.

De uitkomsten van de studie laten zien dat het van groot belang is de rechten van de inheemse bevolking te erkennen, zeggen de auteurs. Dat is niet alleen “een ethische verplichting, maar ook essentieel voor het bereiken van plaatselijk en wereldwijd natuurbehoud.”

Genetische diversiteit

‘Het is voor verschillende klimaatafspraken en overeenkomsten over natuurbescherming van groot belang om te weten voor welke gebieden de inheemse bevolking verantwoordelijk is’, zegt onderzoeksleider Stephen Garnett van de Charles Darwin University in Australië. ‘Tot voor kort wisten we de omvang daarvan niet en werd de invloed van deze groepen onvoldoende gewaardeerd.’

De auteurs pleiten voor betere samenwerking tussen overheden en inheemse groepen. Dat zou volgens hen grote voordelen opleveren voor ecosystemen en genetische diversiteit, waarvan toekomstige generaties kunnen profiteren.

© Stephen T. Garnett et al (2018) Nature Sustainability volume 1, pages369–374

© Stephen T. Garnett et al (2018) Nature Sustainability volume 1, pages369–374​

Kolonisatie

Minstens 370 miljoen mensen wereldwijd noemen zichzelf inheems. Zij stammen af van de mensen die gebieden bewoonden voordat wereldwijde veroveringen en de kolonisatie op gang kwam. Deze groepen hebben een deel van hun oorspronkelijk sociale, economische, culturele en politieke tradities in stand gehouden. De meeste inheemse groepen zijn te vinden in Afrika.

‘In veel landen spelen inheemse groepen een actieve rol in het beheer van de natuur’, zegt Neil Burgess van het Environment World Conservation Monitoring Centre van de VN in Cambridge. ‘Dit onderzoek laat hun grote potentieel zien als het gaat om samenwerking tussen overheden, de inheemse bevolking en natuurbeschermers.’

Tropische regenwouden

Dergelijke partnerschappen moeten er snel komen, waarschuwen ze, want veel inheems grondgebied staat onder druk door economische ontwikkeling. ‘In Centraal-Afrika zijn inheemse bevolkingsgroepen synoniem voor tropische regenwouden die in de beste staat verkeren’, zegt medeauteur John E. Fa, van het Center for International Forestry Research (CIFOR) in Indonesië. ‘Maar dingen veranderen snel. Voor natuurbehoud is het essentieel de inheemse bevolking hier de ruimte te geven.’

Het onderzoek is gisteren gepubliceerd in Nature Sustainability.