Kwart van Europeanen lijdt onder verkeerslawaai

Meer dan 125 miljoen Europeanen zijn blootgesteld aan teveel lawaai door wegverkeer. Lawaaihinder vormt daarmee een groot gezondheidsprobleem, stelt het Europese Milieuagentschap (EEA).

  • CC Olivier Jeannin CC Olivier Jeannin

Het wegverkeer blijkt de belangrijkste oorzaak van lawaai in Europa, gevolgd door de spoorwegen, luchtvaart en industrie, stelt het EEA in een nieuw rapport. Naar schatting 125 miljoen mensen zijn blootgesteld aan een gemiddeld niveau boven de 55 decibel, de limiet van wat door de Wereldgezondheidsorganisatie als veilig wordt geacht.

Schoolprestaties

Twintig miljoen Europeanen zijn zich bewust van de lawaaihinder en ergeren zich eraan. Voor acht miljoen mensen wordt zelfs de nachtrust verstoord. Die blootstelling leidt volgens de EEA jaarlijks tot 43.000 ziekenhuisopnames, tot 900.000 gevallen van hoge bloeddruk en tot minstens 10.000 vroegtijdige overlijdens. Uit eerder onderzoek is ook gebleken dat schoolprestaties van kinderen er onder lijden.

De EEA waarschuwt verder voor de gevolgen voor de natuur. Steeds meer studies wijzen erop dat dieren schade ondervinden van lawaaihinder, en het agentschap pleit voor meer onderzoek om de impact in te schatten. Reden genoeg om meer rekening te houden met lawaaihinder bij het plannen en bouwen van nieuwe infrastructuur, zegt de EEA, en vooral om stiltegebieden te respecteren.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3108   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift