Laatste Republikeinse presidentskandidaat wordt klimaatontkenner

Nieuws

Laatste Republikeinse presidentskandidaat wordt klimaatontkenner

Joren Gettemans

07 december 2011

De gematigde Amerikaanse presidentskandidaat Jon Huntsman is als laatste van de Republikeinse kandidaten klimaatontkenner geworden. Huntsman doet het slecht in de peilingen en lijkt hiermee het tij te willen keren.

De Republikein zei gisteren (dinsdag) op een ontmoeting met bloggers dat hij de wetenschappelijke consensus over de klimaatverandering in twijfel trekt. “De wetenschappelijke gemeenschap is ons meer uitleg verschuldigd over wat hier allemaal achter schuilt”, zei hij.

De voormalige Amerikaanse ambassadeur in China profileerde zich tot nog toe als de progressieve kandidaat op het vlak van het klimaat. Hij nam zijn tegenstanders geregeld op de korrel omdat ze op verschillende vlakken een afkeer van de wetenschap etaleerden, waaronder de klimaatwetenschap.

“Voor alle duidelijkheid: Ik geloof in de evolutie en heb vertrouwen in de wetenschappers wat betreft de opwarming van de aarde,” twitterde Huntsman enkele maanden geleden als reactie op uitspraken van zijn Republikeinse tegenstander Rick Perry.

Bocht

Op de vraag of hij zijn standpunt heeft veranderd, antwoordde de presidentskandidaat dat “er vragen zijn over de geldigheid van de wetenschap, onder meer door wat gebeurd is in een universiteit in Schotland. Ik vraag alleen verduidelijking, dat is alles”, zei hij. “Laat het debat de vrije loop binnen de wetenschappelijke gemeenschap.”

Critici merken op dat de uitspraken “recht uit het boekje” van de klimaatontkenners komen: eerst opmerken dat de wetenschappers het nog niet helemaal eens zijn, dan vaag verwijzen naar Climategate, en vervolgens oproepen om het debat over de wetenschap te voeren.