Lach, dit is geen overval

Nieuws

Lach, dit is geen overval

Humberto Márquez

06 juli 2004

Steeds meer bus- en taxichauffeurs in Caracas maken voor het begin van elke rit foto's of videobeelden van hun klanten. Ze beginnen ook metaaldetectoren te gebruiken. Ze hopen de drieste criminelen te ontmoedigen die verantwoordelijk zijn voor een onwaarschijnlijk aantal overvallen op het openbaar vervoer.

Lachen, mevrouwtje, dit is voor uw veiligheid, bromt Antonio Montoya, terwijl hij met zijn een handicam een geroutineerde zwenkbeweging maakt om de gezichten van alle mensen in zijn bus digitaal vast te leggen. Montoya is chauffeur op een lijn van het stadscentrum naar de slaapsteden in het zuidoosten van Caracas. Hij zegt dat de overvallen zijn afgenomen sinds chauffeurs als hij hun rit beginnen met een film- of fotosessie. Soms zie je mensen rechtsomkeert maken om niet gefotografeerd te worden. Ik denk dat we zo al een heel aantal overvallen en moorden hebben voorkomen.

De minibusjes die een groot deel van het personenvervoer in de stad voor hun rekening nemen en de grotere bussen die de buitenwijken bedienen, zijn echte vallen op wielen. Volgens David Bonalde, een vertegenwoordiger van de vervoersector in Caracas, worden er in het zuidoosten van de stad op sommige dagen 50 overvallen geteld, op een totaal van 2500 voertuigen die in die zone rondrijden. Bonalde zegt dat er dit jaar al twintig chauffeurs zijn vermoord.

De overvallers zijn uit op geld, zaktelefoons, horloges en juwelen. Ze hebben vaak vuurwapens bij zich, en gebruiken steeds meer geweld.

Na het Colombiaanse Medellin en Recife in Brazilië is Caracas de gevaarlijkste stad in Latijns-Amerika. De voorbije zes maanden werden er 894 moorden en 5000 overvallen geteld - erg veel voor een stad met nog geen vijf miljoen inwoners. Maar niet alleen de hoofdstad is onveilig. In heel Venezuela werden vorig jaar 11.330 mensen vermoord. De voorbije twee jaar is het aantal moorden in Venezuela telkens met ongeveer een vijfde gestegen.

Sommige passagiers protesteren tegen het fotograferen bij het begin van de rit, maar de meerderheid stemt ermee in, in de hoop dat het iets uithaalt. (PD)