Lage olieprijs nekt olieprojecten wereldwijd

Lage olieprijzen hebben olieprojecten in onder meer de teerzandindustrie in Canada er dit jaar toe gedwongen de boeken te sluiten. Onderzoeksbureau Wood Mackenzie verwacht dat nieuwe investeringen in de komende twee jaar zullen uitblijven.

  • kris krüg (CC BY-NC-ND 2.0) Fort McMurray in Alberta, Canada. Bijna een derde van de opgeschorte projecten heeft betrekking op de teerzandindustrie in Canada. kris krüg (CC BY-NC-ND 2.0)

De olieprijs ligt momenteel rond 53 dollar per vat, een halvering ten opzichte van de dezelfde periode vorig jaar. In verschillende sectoren, waaronder de teerzandindustrie en diepzeeboringen, zijn al 45 geplande projecten uitgesteld. Om break even te draaien, was een olieprijs van 60 tot 65 dollar per vat nodig.

Wereldwijd zijn dit jaar projecten met een gezamenlijke waarde van 200 miljard dollar opgeschort vanwege de lage olieprijs, stelt Wood Mackenzie in een deze week gepubliceerde analyse. Bijna een derde van die projecten heeft betrekking op de teerzandindustrie in Canada. Het zou gaan om ongeveer 5,6 miljard vaten olie. Met kostenbesparingen zou ‘een handvol’ projecten dit jaar alsnog door kunnen gaan.

Keystone XL

In november vorig jaar waarschuwde het Carbon Tracker Initiative in Londen al dat investeren in de teerzandindustrie momenteel erg risicovol is. ‘Negen van de tien vaten olie uit de nog niet ontwikkelde teerzandvelden moeten 95 dollar of meer per vat opbrengen om rendabel te zijn’, stelde de denktank. ‘Dat betekent dat investeerders het risico lopen 271 miljard dollar te stoppen in zeer kostbare brandstofwinning die zich mogelijk niet terugbetaalt.’

De winning van olie uit teerzand is zeer controversieel.

De winning van olie uit teerzand is zeer controversieel, vanwege de hoge kosten, het intensieve energieverbruik en de schade aan het milieu. In februari blokkeerde de Amerikaanse president Barack Obama met een veto de aanleg van de pijpleiding Keystone XL, bedoeld om teerzandolie vanuit Canada door de Verenigde Staten te transporteren.

Het presidentiële veto betekent nog niet definitief een streep door het omstreden project dat wordt gesteund door de Republikeinen in het land. Zij zien de pijpleiding als een banengenerator die de VS bovendien minder afhankelijk maakt van olie uit het Midden-Oosten.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift