Landen nemen steeds meer maatregelen tegen roken

Nieuws

Tabaksindustrie probeert maatregen te omzeilen

Landen nemen steeds meer maatregelen tegen roken

Landen nemen steeds meer maatregelen tegen roken
Landen nemen steeds meer maatregelen tegen roken

IPS

02 oktober 2018

Landen nemen steeds meer maatregelen tegen roken, maar de industrie probeert die maatregelen te omzeilen. De WHO presenteerde gisteren een nieuw rapport over de implementatie van het internationale tabaksverdrag FCTC.

kafka4prez CC BY-SA 2.0

kafka4prez CC BY-SA 2.0​

Landen nemen steeds meer maatregelen tegen roken, maar de industrie probeert die maatregelen te omzeilen, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO presenteerde gisteren een nieuw rapport over de implementatie van het internationale tabaksverdrag FCTC.

‘De tabaksindustrie zet astronomische budgetten in om de implementatie van het verdrag te ondermijnen’

Tot en met 6 oktober zijn vertegenwoordigers van de 181 landen in het verdrag in Genève bijeen. Als gevolg van het verdrag verhoogden landen de belastingen op tabak, kwamen er rookvrije ruimtes en werden fabrikanten verplicht gezondheidswaarschuwingen op hun producten te zetten.

Ondanks dat is er geen reden tot tevredenheid, zei Vera Luiza da Costa e Silva, hoofd van het FCTC-secretariaat, gisteren. ‘De tabaksindustrie zet astronomische budgetten in om de implementatie van het verdrag te ondermijnen’, zei ze.

Nieuwe producten

Volgens het rapport heeft 85 procent van de lidstaten de verkoop van rookwaren aan minderjarigen verboden. Een groeiend aantal landen heeft de minimumleeftijd om tabak te kopen verhoogd. Gezondheidswaarschuwingen op pakjes sigaretten zijn verplicht in 90 procent van de lidstaten.

In twee derde van de landen is verslavingszorg opgenomen in de nationale programma’s om roken te ontmoedigen. In 2016 was dat nog maar ongeveer 50 procent.

Toch kan er nog veel beter, zegt de WHO, in het bijzonder als het gaat om de verkoop van sigaretten via automaten en het verschijnen van nieuwe tabaksproducten.

Ontwikkelingslanden

Volgens de WHO roken wereldwijd nog steeds 1,1 miljard mensen. Tachtig procent daarvan woont in lage- en middeninkomenslanden.

Diverse ontwikkelingslanden, waaronder Kenia en Oeganda, hebben inmiddels omvangrijke wetgeving aangenomen om roken te ontmoedigen.

Diverse ontwikkelingslanden, waaronder Kenia en Oeganda, hebben inmiddels omvangrijke wetgeving aangenomen om roken te ontmoedigen. Gabon en Gambia verhoogden de belasting op tabak.

In India, Nepal, Sri Lanka en Thailand werden opvallende gezondheidswaarschuwingen geïntroduceerd. Roken in openbare ruimtes werd ook in veel landen verboden, waaronder Afghanistan, Cambodja en El Salvador. Ook diverse steden in China namen wetgeving aan op dit gebied.

De maatregelen die in de afgelopen jaren met het meeste succes zijn geïmplementeerd, zijn die tegen blootstelling aan rook, verpakking en etikettering van rookproducten, publieke bewustwording en verkoop aan minderjarigen, zegt de WHO.