Landen rond Sahara verenigen zich tegen Al Qaeda

Nieuws

Landen rond Sahara verenigen zich tegen Al Qaeda

Joren Gettemans

22 april 2010

Vier landen rond de Sahara slaan de handen ineen in de strijd tegen het oprukkende Al Qaeda. Er komt een gemeenschappelijk militair hoofdkwartier in het zuiden van Algerije.

De aankondiging komt ongeveer een maand na een ontmoeting van topfiguren uit de regeringen van Algerije, Mali, Mauritanië en Niger. De landen zullen voortaan de strijd coördineren tegen “Al Qaeda in de islamitische Maghreb”, dat aan een opmars bezig is in het noorden van Afrika. De landen willen vermijden dat de Maghreb een thuishaven voor terroristen dreigt te worden zoals Jemen of Somalië.
Het hoofdkwartier komt in Tamanrasset, zo’n tweeduizend kilometer ten zuiden van Algiers. Het is nog onduidelijk welke bevoegdheden het commando precies zal hebben, maar volgens een Nigerese bron zal er informatie uitgewisseld worden en zullen er gemeenschappelijke operaties uitgevoerd worden. Dat is belangrijk, want leden van Al Qaeda ontsnappen vaak aan vervolging door van het ene land naar het andere te vluchten. Bovendien bleek de behoefte aan coördinatie vorige maand nog, toen legerpatrouilles van Algerije en Mali slaags raakten omdat ze elkaar voor terroristen aanzagen.
Analisten zijn sceptisch over de slaagkansen van de strijd tegen Al Qaeda in de regio. Volgens Mohamed ben-Madani, journalist van de Britse krant Maghreb Review, is het moeilijk om de regio onder controle te houden omdat Al Qaeda en de Toeareg hun basissen in de regio stevig in handen hebben. Ze zijn geïnfiltreerd in de veiligheidsdiensten in alle landen en de overheid kan weinig doen om ze onder controle te houden”, zei de journalist tegen de Arabische nieuwszender Al Jazeera.