Latijns-Amerika heeft zijn Al Jazeera

Nieuws

Latijns-Amerika heeft zijn Al Jazeera

Humberto Márquez

25 mei 2005

Tv-kijkers in Latijns-Amerika hebben binnenkort een alternatief voor CNN om snel aan de weet te komen wat er in Latijns-Amerika gebeurt. Cuba, Venezuela, Argentinië en Uruguay lanceerden in Venezuela gisteren (dinsdag) Telesur, een regionale openbare nieuwszender. De inspiratie komt van Al Jazeera, het Arabische nieuwskanaal dat in het Midden-Oosten een nieuwsrevolutie veroorzaakte.

Telesur heeft al ongeveer 8 miljoen euro geïnvesteerd in redactielokalen, uitrusting en de huur van een satelliet, zegt Andrés Izarra, de Venezolaanse minister van Informatie en de voorzitter van de nieuwe zender. Telesur heeft al kantoren in Brasilia, Bogota, Caracas en La Paz, en trekt binnenkort ook naar Buenos Aires, Havana, Mexico-stad, Montevideo en Washington.

We hebben 513 jaar naar onszelf gekeken door de ogen van buitenlanders, maar daar komt nu een eind aan”, zegt Aram Arahonian, de directeur van Telesur. Arahonian komt uit Uruguay, maar werkt al 18 jaar als journalist in Venezuela. Telesur zal inderdaad vooringenomen zijn, zegt hij. We zijn voor de integratie van Latijns-Amerikaanse landen, voor diversiteit en pluralisme en tegen de eenheidsvisie die wordt opgelegd door de private nieuwsmedia.

De eerste uitzending, een promotieclip van 10 minuten over de missie van Telesur, zette meteen de toon. Er waren beelden van betogingen tegen economische liberalisering en de inmenging van de VS in Latijns-Amerikaanse aangelegenheden, verklaringen van vertegenwoordigers van progressieve bewegingen en inheemse volken en een reportage over jongeren die school lopen in arme arbeiderswijken. Daartussen verschenen foto’s van linkse iconen als de Cubaanse revolutionair Ernesto ‘Che’ Guevara en Salvador Allende, de socialistische president van Chili die in 1973 werd omvergeworpen door Augusto Pinochet.

De motor achter Telesur is de linkse Venezolaanse president Hugo Chávez. Volgens hem doorbreekt Telesur de huidige mediadictatuur, de absolute dominantie van CNN en andere zenders uit de VS en Europa. Chávez vindt het bijvoorbeeld ongehoord dat hij onlangs CNN nodig had om het eerste nieuws over de afzetting van de Ecuadoraanse president Lucio Gutiérrez te vernemen.

Maar Telesur wordt geen spreekbuis van de regeringen van Venezuela, Cuba, Argentinië en Uruguay, verzekert directeur Aharonian. We kunnen er zeker van zijn dat niemand zal kijken als we alleen speeches van Chávez en van de andere presidenten uitzenden. Als dit een propagandazender wordt, zijn we allemaal weg. De Venezolaanse staat heeft wel 51 procent van de aandelen van Telesur in handen. Argentinië heeft ingetekend voor 20 procent, Cuba voor 19 en Uruguay voor 10 procent.

De eerste echte nieuwsuitzending van Telesur gaat op 24 juli in de ether, de geboortedag van de Latijns-Amerikaanse vrijheidsstrijder Simón Bolívar. Vanaf september zal de zender 24 uur per dag uitzenden. Nieuwsprogramma’s zullen ongeveer 40 procent van de zendtijd vullen. Daarnaast is er plaats voor documentaires, oude en recente Latijns-Amerikaanse films en films uit alle andere landen van de wereld, met uitzondering van de VS. Dat programmaonderdeel kreeg de titel ‘Nojolivud’, wat klinkt als een in het Spaans uitgesproken ‘No Hollywood’. Er zijn ook plannen voor bijdragen over muziek, toeristische bestemmingen in Latijns-Amerika, landbouw en het (over)leven in de grote steden. Telesur rekent zowel op openbare, private en alternatieve zenders en programmamakers voor de productie van al dat beeldmateriaal. De zender zal de aanmaak van programma’s stimuleren via een eigen productiehuis.

Tegen eind dit jaar moet Telesur te ontvangen zijn in Noord- en Latijns-Amerika, het noordwesten van Afrika en ook in West-Europa. (PD/ADR)