Latijns-Amerikaanse migranten schrijven recordbedragen over naar thuisfront

Nieuws

Latijns-Amerikaanse migranten schrijven recordbedragen over naar thuisfront

Maria Isabel García

17 december 2003

De wisselagenten op de Avenue Jiménez in Bogotá kijken tegenwoordig erg sip. De koers van de dollar staat op het laagste niveau sinds tien jaar. Dat er zo weinig pesos passen in één dollar, heeft niet enkel te maken met de zwakke dollar, maar ook met een fikse toename van de overschrijvingen van geëmigreerde Colombianen naar hun thuisland. Dat is goed nieuws voor de Colombiaanse economie, en bij uitbreiding voor de hele regio.

Het regent dit jaar werkelijk groene biljetten, zegt Digno Aramburo, één van de geldwisselaars die elke ochtend op de straathoeken voor de Colombiaanse Nationale Bank verschijnen. Net als zovelen tracht hij wat bij te verdienen door Amerikaanse dollars aan te kopen en te verkopen, maar tegenwoordig zijn de winstmarges te klein om uit bed te komen. Deze week sluit de dollar af op 2.600 peso, ook al bedraagt de marktkoers nu nog 2.815 peso, voorspelt hij.

De koersdaling is in de eerste plaats toe te schrijven aan de massale toevloed van dollars als gevolg van overschrijvingen van Colombianen die in het buitenland leven. Dat zijn er door de toegenomen emigratie nu meer dan vier miljoen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zullen de expats Colombia in 2003 meer dan drie miljard dollar rijker maken. Dat is een stijging met een zesde tegenover 2002, toen de overschrijvingen 2,4 miljard dollar binnenbrachten.

De overschrijvingen zijn daardoor de op één na grootste bron van buitenlandse inkomsten geworden, goed voor 2,5 procent van het bruto binnenlands product. De Colombiaanse olie brengt in absolute cijfers meer binnen, maar de overschrijvingen geven ongetwijfeld de grootste impuls aan de ontwikkeling van Colombiaanse economie: ze komen rechtstreeks op particuliere bankrekeningen terecht.

De wisselagenten krijgen vandaag misschien een slechte prijs, maar de vanuit het buitenland overgemaakte dollars hebben een positief effect dat veel verder reikt, zegt Javier Fernández Riva, een econoom aan de Nationale Vereniging van Financiële Instellingen (ANIF). Ook al is een klein deel van het totaalbedrag waarschijnlijk afkomstig van witwasoperaties, het verhoogt de koopkracht van de modale Colombiaan gevoelig en versterkt daardoor de economie. Riva gelooft dat het aantal emigranten en overschrijvingen zal blijven stijgen zolang er geen vrede is in Colombia.

Ook in de rest van Latijns-Amerika groeit de geldstroom van de overschrijvingen de laatste jaren gestaag aan. In El Salvador zijn ze nu de belangrijkste bron van buitenlandse inkomsten en naar Ecuador - een economie die vier keer kleiner is dan de Colombiaanse - zal er dit jaar 1,6 miljard worden overgeschreven. De 25 miljoen Mexicaanse migranten die in de Verenigde Staten wonen sturen dit jaar een recordbedrag van 14,5 miljard dollar naar huis. Dat levert meer op dan de hele toeristische industrie.

De cijfers voor Colombia en Mexico zijn door te trekken naar de rest van de regio. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) heeft nog geen cijfers voor 2003, maar allicht zet de stijgende trend van 2002 zich door. De IDB schat dat de overschrijvingen van Latijns-Amerikaanse en Caribische migranten uit rijke landen in 2002 gegroeid zijn met 17 procent. De regio is daardoor de belangrijkste bestemming voor dergelijke transfers.

In totaal ging het om 32 miljard dollar. Voor alle landen uitgezonderd Bolivia noteerde de IDB een stijging met minstens 10 procent in 2002. Colombia was de snelste groeier met 28 procent, op de voet gevolgd door Jamaica en Peru. In zes landen waren de overschrijvingen goed voor meer dan een tiende van het bbp - Nicaragua (29,4 procent), Haïti (24,2), Guyana (16,6), El Salvador (15,1), Jamaica (12,2) en Honduras (11,5). De gemiddelde Latijns-Amerikaanse migrant stuurt tussen de 200 en de 250 dollar per maand op naar huis. Mexicanen halen zelfs een gemiddelde van 300 dollar.