Latino’s maken zich grote zorgen over Trump

Nieuws

Ongerustheid neemt toe

Latino’s maken zich grote zorgen over Trump

Latino’s maken zich grote zorgen over Trump
Latino’s maken zich grote zorgen over Trump

IPS

30 oktober 2018

De bezorgdheid bij de latino’s in de VS neemt snel toe. Een meerderheid vreest nu al dat zijzelf of mensen uit hun omgeving het land uit moeten.

Stephen Melkisethian (CC BY-NC-ND 2.0)

Stephen Melkisethian (CC BY-NC-ND 2.0)​

De helft van de latino’s in de VS zegt dat hun situatie in het land er de laatste twaalf maanden op achteruit is gegaan, stelde het Pew-onderzoekscentrum vast. Dat is een groot verschil met de aanvangsperiode van de ambtstermijn van Donald Trump begin 2016. Toen vond een derde van de latino’s dat hun situatie verergerd was.

Velen zien de dreiging ook dichterbij komen. Ze vrezen dat zijzelf, een familielid of een vriend het land zullen worden uitgezet. 55 procent van de latino’s denkt daar al zo over.

Grootste minderheidsgroep

De verslechtering is een gevolg van het regeringsbeleid, zegt twee derde van de latino’s. Onder de vorige president, Barack Obama, wees slechts 15 procent de regering met de vinger.

De 59 miljoen latino’s vormen de grootste minderheidsgroep in de Verenigde Staten. Een derde is in het buitenland geboren, maar het aandeel van latino’s dat in de VS is geboren, neemt snel toe.

Aan de Congresverkiezingen van 6 november mogen 29 miljoen latino’s deelnemen, 4 miljoen meer dan in 2014.

Pew deed het onderzoek bij 1500 latino-volwassenen van 26 juli tot 9 september.