Ongerustheid neemt toe

Latino’s maken zich grote zorgen over Trump

Stephen Melkisethian (CC BY-NC-ND 2.0)

 

De bezorgdheid bij de latino’s in de VS neemt snel toe. Een meerderheid vreest nu al dat zijzelf of mensen uit hun omgeving het land uit moeten.

De helft van de latino’s in de VS zegt dat hun situatie in het land er de laatste twaalf maanden op achteruit is gegaan, stelde het Pew-onderzoekscentrum vast. Dat is een groot verschil met de aanvangsperiode van de ambtstermijn van Donald Trump begin 2016. Toen vond een derde van de latino’s dat hun situatie verergerd was.

Velen zien de dreiging ook dichterbij komen. Ze vrezen dat zijzelf, een familielid of een vriend het land zullen worden uitgezet. 55 procent van de latino’s denkt daar al zo over.

Grootste minderheidsgroep

De verslechtering is een gevolg van het regeringsbeleid, zegt twee derde van de latino’s. Onder de vorige president, Barack Obama, wees slechts 15 procent de regering met de vinger.

De 59 miljoen latino’s vormen de grootste minderheidsgroep in de Verenigde Staten. Een derde is in het buitenland geboren, maar het aandeel van latino’s dat in de VS is geboren, neemt snel toe.

Aan de Congresverkiezingen van 6 november mogen 29 miljoen latino’s deelnemen, 4 miljoen meer dan in 2014.

Pew deed het onderzoek bij 1500 latino-volwassenen van 26 juli tot 9 september.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift