Leden van pinkstergemeente verschansen zich in Cubaanse kerk

Nieuws

Leden van pinkstergemeente verschansen zich in Cubaanse kerk

Patricia Grogg

19 september 2011

Zestig leden van een protestantse pinksterkerk zitten al dertig dagen verschanst in hun kerkzaal in de Cubaanse hoofdstad Havana. Ze willen daar blijven "zolang God het wil." De politie heeft het gebouw omsingeld om incidenten te voorkomen.

“God heeft ons geroepen voor een periode van heiliging en we blijven hier zolang God het wil”, zegt William Herrera in een telefoongesprek met IPS. Hij is de zoon van Braulio Herrera, de pastor die in april door zijn oversten uit de Cubaanse vereniging van pinkstergemeenten Asambleas de Dios is gezet op beschuldiging van fanatisme. Samen met zestig gelovigen zit Braulio Herrera sinds 21 augustus in een kerk in het centrum van Havana, maar pas vorige vrijdag werd het nieuws bekend gemaakt.

Zwangere vrouwen

De politie had aanvankelijk de hele omgeving afgesloten. Volgens de Cubaanse overheid waren sommige familieleden naar de politie gestapt uit bezorgdheid over de kinderen en zwangere vrouwen in de kerk. Sinds woensdag laat de politie opnieuw autoverkeer toe in de buurt.

Buurtbewoners zeggen dat er in het begin ongeveer tweehonderd personen aanwezig waren. Verscheidene personen vertrokken toen de pastor de deur opende voor wie wilde vertrekken. William Herrera bevestigt dat ongeveer zestig personen gebleven zijn om te bidden. De deuren blijven gesloten.

Volgens Herrera zijn de leefomstandigheden in het gebouw “verzekerd”, heeft iedereen te eten en is niemand ziek. “Een medisch team kwam hier enkele dagen geleden om de zwangere vrouwen te onderzoeken. Er zijn ook mensen van de regering gekomen.” Hij ontkent dat de gelovigen voedsel weigeren. Hij spreekt ook tegen dat de actie een politiek karakter heeft.

Primitieve kerk

Het bestuur van Cubaanse pinkstergemeenten beschuldigt de voormalige pastor ervan “de paren uit elkaar te halen, de ouders van hun kinderen te scheiden, en een Bijbelonderricht voor te staan” dat helemaal afwijkt van de officiële leer. Het bestuur vroeg de Cubaanse overheid de zaak te helpen oplossen.

“We zijn gehecht aan de primitieve kerk”, reageert William Herrera. “Het leven dat we willen is een leven gewijd aan God, maar dat betekent niet dat we vervreemd zijn van de realiteit.”

Het bestuur van Asambleas de Dios wil ook het gebouw terug waarin Herrera zich met zijn gelovigen verschanst.

Interne conflicten

“Het probleem vindt zijn oorsprong in interne conflicten die zich relatief vaak voordoen in deze kerk, zowel in Cuba als elders in de wereld, ook al wordt daar niet altijd ruchtbaarheid aan gegeven”, zegt Enrique López Oliva. Volgens deze deskundige kerkgeschiedenis is er in deze crisis geen sprake van politieke connotaties.

De pinkstergemeenten in Cuba ontstonden rond 1930. In de jaren zestig waren er enkele conflicten tussen deze gemeenten en de jonge Cubaanse regering van Fidel Castro. De aanhang van de pinkstergemeenten daalde, veel pastors vertrokken naar het buitenland.

In de jaren tachtig verminderden de spanningen tussen de Cubaanse regering en de verschillende christelijke kerken op het eiland, onder meer een gevolg van gesprekken tussen Fidel Castro en de katholieke priester Frey Betto in 1985. In de religieuze heropleving die daarop volgde, kregen ook de pinkstergemeenten opnieuw meer aanhang.