Leterme en De Crem reageren op kritiek Pax Christi

Nieuws

Leterme en De Crem reageren op kritiek Pax Christi

Leterme en De Crem reageren op kritiek Pax Christi
Leterme en De Crem reageren op kritiek Pax Christi

Donderdagnamiddag vond op de Navo-top in Boekarest een ontmoeting plaats tussen de Navo-lidstaten en de landen die troepen leveren voor de ISAF-missie in Afghanistan. Ook Afghaans president Hamid Karzai, VN Secretaris-Generaal Ban Ki Moon en voorzitter van de Europese Commissie Barosso waren daarop aanwezig.

Op de Noordatlantische Raad donderdagvoormiddag benadrukte premier Yves Leterme het belang van een verdere “afghanisering” van het land: op termijn moeten de Afghanen zelf de zaken terug in handen nemen.
Na de Noordatlantische Raad gingen premier Leterme en minister van Defensie Pieter De Crem tijdens een briefing voor de Belgische pers onder meer in op de kritiek van Pax Christi inzake het engagement van België in Afghanistan. ‘De recente beslissing om extra Belgische militairen en F-16 gevechtsvliegtuigen naar Afghanistan te sturen, zonder parlementair debat, was en is onaanvaardbaar’, zei de vredesorganisatie vandaag in Metro.
‘Er is wel een volwaardig parlementair debat geweest in de kamer en senaat’, reageerde Leterme. ‘Met de elementen die daar naar boven zijn komen, wordt rekening gehouden. Ik blijf erbij dat het engagement goed is en een belangrijke bijdrage vormt.’ Minister van Defensie Pieter De Crem vond de kritiek van Pax Christi ‘begrijpelijk maar onterecht’: ‘In het parlement hebben we de regeringsbeslissing over verder engagement in Afghanistan verdedigd.’
De Crem kondigde verder aan dat de rules of engagement over de inzet van de Belgische militairen in Afghanistan op de ministerraad besproken zullen worden.