Leven onder de grond vooral in Benelux bedreigd

Nieuws

Leven onder de grond vooral in Benelux bedreigd

27 september 2010

Binnen de Europese Unie behoren de Beneluxlanden tot de risicogroep van gebieden waar de biologische rijkdom van de bodem bedreigd wordt. Dat blijkt uit de atlas die het Gemeenschappelijk Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek van de Europese Commissie heeft opgesteld.

Het is voor het eerst dat de Europese Unie in kaart brengt in welke gebieden de bodembiodiversiteit de grootste risico’s loopt. De atlas, die 128 pagina’s telt, zegt niets over de huidige biodiversiteit van de bodem, wel over de mate waarin die biodiversiteit bedreigd wordt. Mogelijke bedreigingen voor het leven onder de grond zijn onder meer intensieve exploitatie door de mens, de invasie van vreemde soorten, erosie en vervuiling.
Gebieden met een grote bevolkingsdichtheid of een intensieve landbouw lopen de grootste risico’s. Vooral in de Beneluxlanden, in grote delen van Groot-Brittannië en in Noord-Frankrijk staat de bodembiodiversiteit onder zware druk. In andere lidstaten zijn kleinere gebieden met hoge risico’s gedetecteerd, onder meer de Povallei in Italië.

Tienduizenden soorten

In een schep aarde kunnen tienduizenden verschillende soorten van leven zitten, gaande van aardwormen en kevers tot microscopisch kleine bacteriën. Die biodiversiteit is van cruciaal belang voor de landbouw en voor de water- en koolstofcyclus. Hoe rijker de bodem, hoe beter de gewassen, hoe schoner het water en de lucht.
“De bodem is essentieel voor de biodiversiteit die het leven op aarde mogelijk maakt en onze economieën duurzaam houdt”, zeggen Máire Geoghegan-Quinn en Janez
Potočnik, de Europese commissarissen voor respectievelijk Wetenschap en Milieu. “De aftakeling van de bodem bedreigt onze toegang tot voedsel, schone lucht en schoon water, en tot veel cruciale grondstoffen.”
Voor beleidsmakers kan de atlas een leidraad zijn wanneer ze beslissingen nemen over het bodemgebruik, zegt de Europese Commissie.
De Verenigde Naties hebben 2010 uitgeroepen tot het internationaal jaar van de biodiversiteit. In de tweede helft van oktober vindt in het Japanse Nagoya een VN-top over biodiversiteit plaats.
Voor de atlas heeft het Gemeenschappelijk Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek onder meer samengewerkt met de Wereldvoedselorganisatie FAO.