Leven van misbruikte Afghaanse voetbalsters in gevaar

ResoluteSupportMedia / Flickr (CC BY 2.0)

Het onderzoek naar seksueel misbruik van Afghaanse voetbalsters gaat veel te traag, zegt Human Rights Watch. De vrouwen hebben met hun klachten bij de FIFA een enorm risico genomen en lopen nu groot gevaar.

Vorig jaar kwam seksueel misbruik van spelers van het Afghaanse vrouwenvoetbalteam aan het licht. De daders waren onder meer bestuurders van de Afghaanse voetbalbond AFF.

De wereldvoetbalbond FIFA stelde een onderzoek in. Maar dat gaat zo traag dat de veiligheid van klokkenluiders en overlevenden in gevaar is, zegt Human Rights Watch (HRW).

Enorme risico’s

“Vrouwelijke spelers, coaches en klokkenluiders hebben de afgelopen drie jaar enorme risico’s genomen om bewijsmateriaal te verzamelen en schriftelijke klachten in te dienen bij de FIFA tegen de machtige mannelijke leiders van de AFF, onder wie de voorzitter van de federatie, Keramuddin Karim”, stelt de mensenrechtenorganisatie.

De FIFA werd al in april 2017 op de hoogte gebracht.

Karim is ondertussen voor het leven geschorst door de FIFA. Maar in Afghanistan is hij niet gearresteerd. Bovendien zijn nog andere medewerkers en bestuurders van de AFF betrokken en daarnaar heeft de FIFA nog geen onderzoek gevoerd.

HRW vraagt dat de Afghaanse justitie alle betrokkenen vervolgt.

Medeplichtigheid op alle niveaus

De coach van het Afghaanse vrouwenteam, Kelly Lindsey, had het deze maand in een brief aan FIFA-voorzitter Gianni Infantino over een “wijdverbreide cultuur van misbruik” door “hoge officials” van de AFF met “medeplichtigheid op alle niveaus van de AFF”.

Het nationale vrouwenvoetbalteam van Afghanistan bestaat sinds 2011. Het misbruik vond plaats van 2013 tot 2018 in het kantoor van de AFF-voorzitter en in een trainingskamp in Jordanië in februari 2018.

De FIFA werd al in april 2017 op de hoogte gebracht, zegt HRW.

Verkracht, geslagen en misbruikt

“We zijn voetbalcoaches en spelers, geen onderzoekers – maar we hebben ons best gedaan, wetende dat de levens van onze spelers onmiddellijk gevaar liepen en er aanzienlijke gevolgen zouden zijn voor onze veiligheid en welzijn”, zegt Lindsey.

“Mijn collega’s en ik gingen rechtstreeks naar de top van de FIFA, we gingen naar de Ethische Commissie en vertelden iedereen die wilde luisteren dat onze meisjes ons vertelden dat ze waren verkracht, geslagen en misbruikt.

“Het bewijsmateriaal dat we verzamelden, wees duidelijk op een wijdverbreide cultuur van misbruik. Tot op heden is er echter geen bewijs voor enig onderzoek naar het gedrag van de andere AFF-functionarissen die hun ambt blijven uitoefenen terwijl ze worden beschuldigd.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift