Medische zuurstof in Oekraïense ziekenhuizen raakt op

Nieuws

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt: duizenden levens in gevaar

Medische zuurstof in Oekraïense ziekenhuizen raakt op

Medische zuurstof in Oekraïense ziekenhuizen raakt op
Medische zuurstof in Oekraïense ziekenhuizen raakt op

IPS

28 februari 2022

De voorraad medische zuurstof in Oekraïense ziekenhuizen raakt snel op, zo waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit brengt mogelijk duizenden levens in gevaar.

Medische zuurstof is bijvoorbeeld essentieel voor patiënten met ernstige COVID-19. Daarvan liggen er zo’n 1700 in Oekraïense ziekenhuizen.

Pixabay

De voorraad medische zuurstof in Oekraïense ziekenhuizen raakt snel op, zo waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit brengt mogelijk duizenden levens in gevaar.

Ziekenhuizen in heel Oekraïne kampen met tekorten aan medische zuurstof doordat de leveringen niet of niet op tijd arriveren. Vrachtwagens die de ziekenhuizen bevoorraden kunnen ze door de gevechten niet bereiken.

Ook hebben fabrikanten van medische zuurstofgeneratoren te maken met tekorten aan cruciale chemische grondstoffen die nodig zijn voor de productie van zuurstof.

‘Het is absoluut noodzakelijk dat levensreddende medische benodigdheden – inclusief zuurstof – de mensen bereiken die ze nodig hebben.’

De meeste ziekenhuizen kunnen al vandaag door hun zuurstofreserves heen raken; op sommige plekken zou dat nu al het geval zijn. Ook de hoofdstad Kiev kampt met tekorten. Duizenden mensen in ziekenhuizen zijn afhankelijk van voldoende zuurstof. Hun levens lopen nu gevaar, zo waarschuwen WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus en regionaal directeur voor Europa Hans Kluge in een verklaring.

Veilige doorvoerroute via Polen

‘Het is absoluut noodzakelijk dat levensreddende medische benodigdheden – inclusief zuurstof – de mensen bereiken die ze nodig hebben’, stellen de topmannen. De WHO wil daarom helpen de voorraden aan te vullen met reserves uit regionale netwerken. Dat moet middels een veilige doorvoerroute door Polen gebeuren. Ook wil de WHO de gezondheidsautoriteiten helpen bij het identificeren van de onmiddellijke behoefte aan zuurstoftoevoer in het land.

Medische zuurstof is bijvoorbeeld essentieel voor patiënten met ernstige COVID-19. Daarvan liggen er zo’n 1700 in Oekraïense ziekenhuizen. Ook patiënten met andere kritieke ziekten, als gevolg van complicaties bij zwangerschap of bevalling, door chronische aandoeningen, sepsis of verwondingen en trauma zijn afhankelijk van medische zuurstof.

Behalve deze problemen met zuurstoftekorten lopen ziekenhuisdiensten ook gevaar door stroomtekorten, en lopen ambulances het risico in vuurgevechten terecht te komen, stelt de WHO.