Libanese crisis mondt uit in geweld

Nieuws

Libanese crisis mondt uit in geweld

09 mei 2008

In de Libanese hoofdstad Beiroet zijn sinds woensdag gevechten aan de gang tussen soennitische regeringstroepen en sjiitische Hezbollahstrijders. De Belgische ontmijners die voor de VN in het land zijn, lopen volgens het Belgische ministerie van Defensie geen gevaar.

Het westen van Beiroet is volgens verschillende bronnen sinds vanmiddag (vrijdag) volledig onder controle van de Hezbollah. Twee regeringsgezinde televisiestations (Future TV en al-Ekhbariya TV) zijn opgedoekt. De Libanese nieuwsportaalsite Naharnet.com meldt dat honderden Libanezen het land proberen te verlaten via Syrië.
Aanleiding is de verklaring van de Libanese regering begin deze week dat ze het telecommunicatienetwerk van Hezbollah wil opdoeken omdat het illegaal zou zijn. Daarop braken woensdag rellen uit tijdens wat aanvankelijk een vakbondsprotest was tegen het economisch beleid van de regering, de prijsstijgingen en de lage inkomens.
De oppositie, die bestaat uit de sjiitische partijen Hezbollah en Amal en aanhangers van de christelijke generaal Michel Aoun, en de regeringspartijen raken het niet eens over een opvolger voor president Emile Lahoud, die sinds 24 november president-af is. De meeste soennieten in Libanon steunen de regering-Saniora, terwijl de meeste sjiieten aanhangers zijn van de oppositie.
Sinds de aanval van Israël op de Libanese militie Hezbollah in de zomer van 2006 is de politiek in Libanon in een impasse geraakt. Israël startte een oorlog in Libanon nadat de Hezbollah Israëlische soldaten gevangen nam.

Belgische militairen in Libanon

Het Belgische ministerie van Defensie laat weten dat de Belgische VN-militairen die in Zuid-Libanon niet-ontplofte oorlogsmunitie en clusterbommen ontmijnen, geen gevaar lopen en hun opdrachten zoals gepland kunnen verderzetten. Volgens Defensie blijven de onlusten voorlopig beperkt tot de hoofdstad Beiroet en de Bekaavallei.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar Libanon af. Belgen die er toch al verblijven maken beter geen onnodige verplaatsingen: ‘Sinds enkele dagen gaat de veiligheidssituatie in Libanon sterk achteruit. Straatgevechten en verschillende daden van burgerlijke ongehoorzaamheid vinden plaats te Beiroet en in de Bekaavallei. Het is niet uitgesloten dat dit soort geweld zich de komende dagen verder verspreidt. Het is daarom volledig afgeraden Libanon te bezoeken.’