Liberia haalt miljardeninvestering in palmoliesector binnen

Nieuws

Liberia haalt miljardeninvestering in palmoliesector binnen

Peter Dhondt

01 december 2009

Het Indonesische bedrijf Golden VerOleum gaat 1,6 miljard dollar (1,06 miljard euro) investeren in palmolieproductie in Liberia. De Liberiaanse regering zegt dat ze in de laatste fase van de onderhandelingen over de deal is. Volgens de website AllAfrica.com kan de investering 35.000 banen scheppen, meer dan het totale ambtenarenapparaat van het West-Afrikaanse land.

Golden VerOleum maakt deel uit van Golden Agri-Resources (GAR), een van de grootste producenten van palmolie ter wereld, met plantages in Indonesië en China. Golden VerOleum wil een oliepalmplantage aanleggen in een gebied van 200.000 hectare in het arme zuidoosten van Liberia. Het bedrijf zou zich er ook toe verplichten huizen, scholen en ziekenhuizen te bouwen in de buurt van de plantage. Er zijn ook fabrieken gepland om de palmnoten te verwerken en op termijn ook om de olie te raffineren.
Eerder dit jaar tekende de Liberiaanse regering een gelijkaardige overeenkomst met het Maleisische Sime Darby. Dat bedrijf gaat 800 miljoen dollar (531 miljoen euro) investeren in rubber- en oliepalmplantages in het westen van het land.
Palmolie wordt gebruikt in levensmiddelen, in de industrie en in biodiesel. Vooral die laatste toepassing doet de vraag almaar stijgen.

Goed bestuur

De regering van president Ellen Johnson Sirleaf heeft sinds 2005 al verscheidene grote internationale investeerders aangetrokken. De staalgigant Arcelor Mittal, die in 2007 in het land begon te werken, heeft er ook al 1,6 miljard dollar (1,06 miljard euro) geïnvesteerd.
Johnson Sirleaf staat internationaal hoog aangeschreven. Ze zorgt voor goed bestuur in een land dat de voorbije decennia verscheurd werd door twee lange burgeroorlogen. De laatste daarvan eindigde in 2003.
Door die conflicten viel de economie van het land in duigen. Ondanks de rijke grondstoffenvoorraden – Liberia exporteert onder meer rubber, ijzererts, hout, diamanten en goud - bedraagt de begroting van het land nog altijd amper 350 miljoen dollar (232 miljoen euro).
De komst van de Aziatische palmoliegiganten wordt niet door iedereen op gejuich onthaald. De enorme plantages worden doorgaans in bosgebieden aangelegd. Daardoor gaat veel natuurlijke rijkdom verloren en verliezen de oorspronkelijke inwoners hun levensonderhoud.