Lijk van RUF-leider zorgt voor controverse

Nieuws

Lijk van RUF-leider zorgt voor controverse

Lansana Fofana

03 juni 2003

Sam Bockarie, de leider van de gevreesde rebellenbeweging RUF, is opnieuw in Sierra Leone. Zijn dode lichaam wordt tentoongesteld in het ziekenhuis van Choitram in de Sierraleoonse hoofdstad Freetown. Sommige waarnemers denken dat het lijk niet dat van de gevreesde rebellenleider is.

Bockarie, één van de belangrijkste protagonisten van de bloedige burgeroorlog in Sierra Leone, werd gezocht door het Speciale Strafhof van de Verenigde Naties voor Sierra Leone. Dat wilde de voormalige rebellenleider verantwoordelijk stellen voor de ongekende wreedheden die de RUF-rebellen pleegden tijdens de burgeroorlog. Het RUF had een patent op systematische verkrachtingen van vrouwen, ontvoeringen en ronseling van kinderen en op de verminking van vermeende RUF-tegenstanders.

Het lichaam van Bockarie werd zondag overgevlogen vanuit Liberia. Hij zou daar op 6 mei gedood zijn in een vuurgevecht met Liberiaanse soldaten aan de grens met Ivoorkust. De Liberiaanse autoriteiten weigerden aanvankelijk in te gaan op het uitleveringsverzoek van het oorlogstribunaal VN. Alan White, de hoofdonderzoeker van het hof, dreigde onlangs met gerechtelijke stappen tegen de Liberiaanse president Charles Taylor omdat die onderdak zou bieden aan international gezochte oorlogsmisdadigers.

Sinds gisteren (maandag) stromen kijklustigen toe in het ziekenhuis van Choitram, waar Bockaries vermeende lichaam ligt opgebaard. Slechts weinig getuigen geloven dat het lichaam dat is van Mosquito (Bockarie kreeg die bijnaam omdat hij de gewoonte had zijn tegenstanders ongemerkt te benaderen en uit uitschakelen). Dat kan niet het lijk van Sam Bockarie zijn, zegt Musu Kamara, een onderwijzer uit Freetown. Hij was mager met opvallende jukbeenderen. Ook Abdul Bangura, een ambtenaar wiens twee zoons werden ontvoerd door het RUF, heeft zijn twijfels. Bockarie is nooit zo groot geweest.

Het lichaam dat een correspondent van IPS te zien kreeg, lijkt inderdaad dat van een grote, zware man. Het hoofd vertoont steekwonden, de keel werd overgesneden en de borst vertoont schotwonden. Robin Vincent, de griffier van het VN-Strafhof verklaarde gisteren dat er een onafhankelijk lijkschouwing komt om te vergewissen of het lichaam al dan niet dat van Sam Bockarie is.

De hypothese dat de Liberiaanse autoriteiten het lichaam van een andere man hebben gerepatrieerd, is niet zo onwaarschijnlijk. President Taylor werkte zelf nauw samen met het RUF, dat van Liberia wapens kreeg in ruil voor bloeddiamanten. Mogelijk wil Taylor de VN misleiden of een hak zetten omdat die sancties tegen hem en tegen Liberia afkondigden. Een andere hypothese luidt dat Bockarie daadwerkelijk geliquideerd werd omdat hij de aanklagers van het Hof gevoelige informatie kon doorspelen.

De Sierraleoonse bevolking, waar de mythe van Bockarie voortleeft, wacht met grote spanning op de uitkomst van het onderzoek.