Links zegt steun op aan Indiase regering omwille van nucleaire deal met VS

Nieuws

Links zegt steun op aan Indiase regering omwille van nucleaire deal met VS

08 juli 2008

De vier linkse partijen van India hebben hun steun aan de regering opgezegd nu het er naar uitziet dat de geplande nucleaire deal met de VS er komt. Een andere partij, de Samajwadi Partij (SP), zegt de regering bij een stemming wel te zullen helpen.

De terugtrekking van links komt er nadat premier Manmohan Singh (Congress, aan het hoofd van de United Progressive Alliance) op het vliegtuig naar de G8-top verklaarde dat de regering gauw toenadering zal zoeken tot het IAEA (Internationaal Atoom Energie Agentschap). De raad van bestuur van het IAEA moet toestemming geven voor de nucleaire deal tussen India en de VS. Voor links doet de verklaring de deur dicht. Volgens hen zal India een ondergeschikte van de VS worden door de deal.

Alternatieve meerderheid

De linkse partijen hadden hun terugtrekking gekoppeld aan het moment dat de regering contact zou opnemen met het IAEA. Normaal was er donderdag nog een bijeenkomst gepland met de United Progressive Alliance (UPA). Maar in een brief aan minister van Buitenlandse Zaken Mukherjee liet links weten dat “de meeting op tien juli betekenisloos is geworden aangezien de eerste minister, terwijl hij in het buitenland was, aangekondigd heeft dat de regering snel contact zal opnemen met het IAEA.’
Zonder de steun die de UPA normaal krijgt van de linkse partijen, komt de coalitie niet aan een meerderheid bij een stemming in het parlement. De SP, de partij van Mulayam Singh Yadav, liet weten die leemte te willen opvullen en onvoorwaardelijke steun aan de regering te bieden. Tot nu toe was de Noord-Indiase partij er niet in geslaagd op nationaal niveau door te breken, onder meer door een reeks corruptieschandalen.
Met de hulp van de SP maakt de regering al 39 van de 59 zitjes in het parlement goed die ze verliest door het afhaken van de linkse partijen. Om een meerderheid te behalen zijn er nog vijf extra stemmen nodig. Die komen wellicht van de kleine partijen. Zo ontsnapt de regering nipt aan vervroegde verkiezingen in een tijd vol van economische perikelen.

Meer hindernissen

De overeenkomst met Bush zal Singh toegang geven tot technologie en brandstof voor kerncentrales en de diplomatieke relaties van zijn land dichter bij het Westen brengen. Maar zelfs met de goedkeuring van het parlement en de IAEA, is de deal nog niet rond.
Het voorstel moet ook groen licht krijgen van de Nuclear Suppliers Group, een groep van 45 landen die wil bijdragen tot de non-proliferatie van kernwapens. Niet zo vanzelfsprekend, want India heeft het Non-Proliferatie Verdrag niet ondertekend. Verder moet de overeenkomst nog geratificeerd worden door het Amerikaans Congres, een opdracht die nog amper binnen de ambtstermijn van Bush kan worden volbracht.