Lobbyen om Bush op de wereldtop te krijgen

Nieuws

Lobbyen om Bush op de wereldtop te krijgen

Anthony Stoppard

14 juli 2002

De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nkosazana Dlamini-Zuma, was deze week in Washington om VS-president George Bush ervan te overtuigen volgende maand naar de Wereldtop voor Duurzame Ontwikkeling in Johannesburg te komen. Diplomatieke bronnen in Zuid-Afrika achten de kans klein dat Bush komt opdagen.

Nkosazana Dlamini-Zuma had vrijdag een afspraak met minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. De aanwezigheid van de Amerikaanse president blijft twijfelachtig omdat Bush nu eenmaal geen kampioen is inzake duurzame ontwikkeling of milieu.

In VN-kringen is de aanwezigheid van de leiders van de G8 een graadmeter voor het succes van een internationale top. De VN verwachtte eerst 150 staatshoofden op de Wereldtop voor Duurzame Ontwikkeling (WDO), maar die ambities zijn nu teruggeschroefd tot 100 leiders.

De voorbereidingen lopen niet al te vlot: de voorbereidende top in Indonesië was geen compleet succes. Er was vooral onenigheid over het economische platform van de WDO: de handels- en financieringsvoorzieningen.

De ontwikkelingslanden hameren erop dat de oorzaken van de armoede moeten aangepakt worden: onder meer de oneerlijke handelsvoorwaarden en de beperkte markttoegang voor agrarische producten van arme landen. Ze willen ook een actieplan met daaraan verbonden een tijdsschema voor financiële hulp.

De meer ontwikkelde economieën willen de nadruk leggen op milieu en goed beheer, en vinden dat afspraken over ‘geld voor ontwikkeling’ niet thuishoren op de agenda van de top. Ze zijn ook terughoudend over het koppelen van (beloftes van) ontwikkelingshulp aan een tijdsschema. De EU wil tegemoet komen aan de ontwikkelingslanden en milieu aan hulp koppelen. De VS wil vooral economische argumenten horen.

Zuid-Afrika zal dus op zoek moeten gaan naar een compromis, liefst voor de top begint. Nkosazana Dlamini-Zuma werd uitgezonden door de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, wat erop wijst dat Mbeki zich achter de top begint te zetten. Er was vanuit de VN al kritiek gekomen dat Zuid-Afrika meer inspanningen moest leveren.

De afgelopen tijd werd Mbeki in beslag genomen door de steunwerving voor een economisch en sociaal ontwikkelingsplan voor het Afrikaanse continent (NEPAD) en met de oprichting van de nieuwe Afrikaanse Unie (AU). De AU werd deze week in Durban gelanceerd en Mbeki werd tot voorzitter verkozen. Het NEPAD werd aangenomen als de strategie om Afrika uit het slop te krijgen. Zuid-Afrika probeert het NEPAD nu op de WDO aanvaard te krijgen als hét actieplan voor de sociale en economische ontwikkeling van Afrika.

Nkosazana Dlamini-Zuma probeert Powell ervan te overtuigen dat de Afrikaanse leiders zich met het NEPAD en de Afrikaanse Unie hebben geëngageerd om politiek en economisch goed te regeren. In ruil zouden VS en EU hun steun kunnen betuigen aan het Afrikaanse programma door op de top bijkomende financiële beloftes te maken om de sociale en economische plannen te realiseren.

Internationale milieu-organisaties en mensenrechtengroeperingen vrezen dat Zuid-Afrika teveel water bij de wijn zal doen om de deelname van VS en EU te verkrijgen. Greenpeace heeft gezegd dat ze elk compromis zal bestrijden dat concrete armoedebestrijding en de financiering ervan achterwege laat.

Ref: af dv if en