Lucht in New Delhi nog vuiler dan in Beijing

Nieuws

Lucht in New Delhi nog vuiler dan in Beijing

Lucht in New Delhi nog vuiler dan in Beijing
Lucht in New Delhi nog vuiler dan in Beijing

28 januari 2014

De luchtvervuiling in Beijing krijgt internationaal veel aandacht, maar uit een vergelijking blijkt dat de Indiase hoofdstad New Delhi er nog erger aan toe is. Bovendien krijgt de vervuiling er minder aandacht en neemt de overheid het probleem niet ernstig.

Sinds de Olympische Spelen in Beijing is de Chinese hoofdstad met de regelmaat van de klok in het nieuws als de luchtvervuiling er een nieuwe recordhoogte bereikt. Deze maand nog stuurde de Amerikaanse ambassade een waarschuwing uit dat het fijn stof er meer dan 500 microgram per kubieke meter haalde.

Dat cijfer verbleekt echter bij de piekwaarden die in de eerste drie weken van dit jaar werden opgetekend in New Delhi: gemiddeld 473 microgram per kubieke meter, meer dan het dubbele van het gemiddelde van 227 in Beijing. Toen Beijing de 500 voor het eerst overschreed op 15 januari, had New Delhi dat al acht keer gedaan dit jaar.

Stijging

In die drie weken ging de piekwaarde in New Delhi maar op één dag onder de 300 partikels, dat is 12 maal de limiet die door de Wereldgezondheidsorganisatie als veilig wordt aanvaard. Zorgwekkend is vooral dat de vervuiling blijft stijgen in de Indiase hoofdstad: de vervuiling ligt er in de eerste weken van dit jaar 44 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Fijn stof is bijzonder ongezond omdat het diep in de longen kan binnendringen. Het wordt in verband gebracht met onder meer vroegtijdig overlijden, hartkwalen en beroertes. Eind vorig jaar waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie dat het ook tot longkanker leidt.