Luchtvervuiling schadelijk voor nieren?

Luchtvervuiling kan niet alleen leiden tot hart- en vaatziekten, astma en chronische longproblemen, maar mogelijk ook tot nierziekten. Dat concluderen onderzoekers van de Washington University School of Medicine.

Nicolò Lazzati (CC BY 2.0)

 

De onderzoekers gebruikten data van het ministerie van Veteranenzaken om de relatie tussen luchtvervuiling en nierziekte in kaart te brengen bij bijna 2,5 miljoen mensen, gedurende een periode van 8,5 jaar.

Gegevens over nierproblemen werden vergeleken met gegevens over de luchtkwaliteit, verzameld door het Amerikaanse milieuagentschap EPA en de NASA. De data suggereren dat er bij 44.793 gevallen van nierfalen een relatie is met luchtvervuiling die de 12 microgram per kubieke meter lucht overschrijdt, het niveau dat het EPA nog als veilig beschouwt voor de gezondheid.

Fijnstof

‘Data over de relatie tussen luchtvervuiling en nierziekten bij mensen zijn schaars’, zegt Ziyad Al-Aly, hoofdauteur van de studie. ‘Bij analyse van deze gegevens was er echter een duidelijk verband tussen luchtvervuiling en nierziekte.’ Het geconstateerde verband is geen onomstotelijk bewijs dat luchtvervuiling de directe oorzaak is van het nierfalen, maar suggereert dat wel.

‘Fijnstof kan de nieren op dezelfde manier beschadigen als dat gebeurt bij het hart en de longen’, zegt Al-Aly. Microscopische deeltjes stof, rook en roet kunnen een destructief effect hebben als ze in de bloedbaan terechtkomen. De nieren filteren het bloed, waardoor de deeltjes het normale functioneren van de nieren kunnen ontwrichten.

Al-Aly zegt dat het EPA en de NASA verschillende methodes hebben gebruikt om data te verzamelen, maar dat in beide gevallen de link duidelijk was. ‘Dat suggereert dat chronische blootstelling aan luchtvervuiling een significante risicofactor is voor de ontwikkeling van nierziekten.’

De studie is gisteren (donderdag) gepubliceerd in het Journal of the American Society of Nephrology.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift