Luchtvervuiling schaadt toerisme in China

De Chinese toeristische sector lijdt onder de vervuiling in het land. Toeristen mijden het land met name uit vrees voor de beruchte luchtvervuiling.

China ontving vorig jaar iets meer dan 129 miljoen toeristen, een daling met 2,51 procent tegenover 2012. Onder de toeristen daalde ook de tevredenheid over hun bezoek, met 11 procent. De toeristen klagen onder meer over de gebrekkige watervoorziening en de luchtvervuiling.

“Sinds het eerste kwartaal van 2012 daalt het aantal toeristen al negen kwartalen op rij, en er zijn geen tekenen dat het snel beter wordt”, zegt Bai Din, hoofd van de China Tourism Academy in de krant China Daily. “De toeristische sector verkeert in een ernstige situatie”.

Cherrie Mio Rhodes (CC BY-ND 2.0)

Ook bezoekers van de Chinese muur worden met smog geconfronteerd.

Die situatie is een gevolg van verschillende, externe factoren, zegt Dai. “Naast de economische situatie en de internationale betrekkingen zijn er ook factoren als het weer, het milieu en terrorisme, die een schaduw over de sector werpen.”

Volgens Jia Zhirong van het reisbureau Lvmama, is de luchtvervuiling een belangrijke factor. “Toeristen uit het buitenland overwegen niet om naar een bestemming te reizen met potentiële gevaren voor de gezondheid”, zegt hij. “Meer nog: China werd vooral gezien als een aantrekkelijke bestemming dankzij de schoonheid van meren, bergen en oude architectuur. Zware smog maakt het moeilijk om daarvan te genieten.”

Peking

Met name de hoofdstad Peking, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in China, wordt zwaar getroffen door smog. Begin dit jaar nog bleek uit metingen van de Chinese overheid dat de stad er niet in slaagt om het probleem aan te pakken.

De concentratie fijn stof schommelt nog altijd rond de 89,5 microgram per kubieke meter, ver boven de nationale norm van 35 microgram per kubieke meter. De concentratie zwaveldioxide en andere smogbestanddelen daalde lichtjes tegenover 2012, maar de vervuiling met stikstofdioxide steeg er met 7 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.