Luchtvervuiling verhoogt kans op beroerte aanzienlijk

Nieuws

Luchtvervuiling verhoogt kans op beroerte aanzienlijk

Luchtvervuiling verhoogt kans op beroerte aanzienlijk
Luchtvervuiling verhoogt kans op beroerte aanzienlijk

IPS

14 juni 2016

Een nieuwe studie wijst luchtvervuiling aan als een belangrijke oorzaak voor een beroerte. In ontwikkelingslanden is meer dan 30 procent van de beroertes te wijten aan vervuilde lucht. Wereldwijd sterven elk jaar zes miljoen mensen aan een beroerte.

Jaarlijks krijgen 15 miljoen mensen te maken met een beroerte (herseninfarct). Zes miljoen van hen overleven dit niet, vijf miljoen geraakt (gedeeltelijk) verlamd. Beroerte is daarmee de tweede belangrijkste oorzaak van invaliditeit.

Een nieuwe studie in The Lancet Neurology stelt dat een derde van het aantal beroertes te maken kan hebben met milieuvervuiling en slechte luchtkwaliteit in huis.

Risicofactoren

De onderzoekers zeggen dat hun studie de eerste is die een gedetailleerde analyse voorlegt van de verschillende risicofactoren op globaal, regionaal en nationaal niveau.

Voor 188 landen konden ze 17 factoren aanduiden die het risico op een beroerte verhogen.

Vooral in ontwikkelingslanden was het aandeel van luchtvervuiling als oorzaak van beroertes erg groot.

De tien belangrijkste risicofactoren hebben te maken met hoge bloeddruk, een lage consumptie van fruit, een lage consumptie van groenten, een hoge body mass index (BMI), een hoog verbruik van zout, roken, luchtvervuiling buiten en binnen, een lage consumptie van volwaardige vezels en een hoge suikerspiegel.

Vooral in ontwikkelingslanden was het aandeel van luchtvervuiling als oorzaak van beroertes erg groot: 33,7 procent. In de ontwikkelde landen kunnen 10,2 procent van de beroertes gelinkt worden aan luchtvervuiling.

India en China

In westerse landen zoals Groot-Brittannië of de Verenigde Staten zijn hoge bloeddruk en een hoog BMI de twee belangrijkste risicofactoren voor beroertes.

In India is luchtvervuiling (binnenshuis) de derde belangrijkste oorzaak voor beroertes, na hoge bloeddruk en lage fruitconsumptie. In China is luchtvervuiling (buitenshuis) de vijfde belangrijkste oorzaak, na hoge bloeddruk, lage fruitconsumptie, hoog zoutverbruik en roken.

Een beroerte treft iemand als de bloedtoevoer naar de hersenen blokkeert. Het tekort aan zuurstof dat daardoor optreedt zal een stukje hersenweefsel doen afsterven. Dit kan leiden tot de dood, tot verlamming en/of het verlies van zicht of spraak.