Maart 2009: Presidenten komen, presidenten gaan

Nieuws

Maart 2009: Presidenten komen, presidenten gaan

Maart 2009: Presidenten komen, presidenten gaan
Maart 2009: Presidenten komen, presidenten gaan

16 december 2009

De linkse Mauricio Funes wint de presidentsverkiezingen in El Salvador, de 35-jarige Andry Rajoelina wordt overgangspresident van Madagaskar. De president van Guineée-Bissau wordt voor zijn huis doodgeschoten.

Nieuwsterugblik

2 maart: President Guinée-Bissau neergeschoten

De president van Guinée-Bissau, Joao Bernardo Vieira, is maandagochtend voor zijn huis doodgeschoten. Eerder had hij toegegeven opdracht te hebben gegeven voor de moord op generaal Tagme Na Waie.

4 maart: Aanhoudingsbevel tegen Soedanese president

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Omar Al-Bashir, de president van Soedan. De Soedanese president wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid. Hij wordt niet vervolgd wegens genocide - dat deel van de aanklacht werd wegens gebrek aan bewijs onontvankelijk verklaard.

12 maart: Medewerkers AZG België gekidnapt in Soedan

Alle afdelingen van Artsen zonder Grenzen trekken zich terug uit Darfur nadat drie medewerkers van AzG België zijn ontvoerd in Soedan. ‘Zolang de veiligheid van ons personeel niet gegarandeerd is, moeten wij daar de nodige consequenties aan koppelen’, zegt AZG-woordvoerder Koen Baetens.

15 maart: Links wint presidentsverkiezingen El Salvador

Mauricio Funes, de kandidaat van de voormalige rebellenbeweging FMLN, heeft de presidentsverkiezingen in El Salvador gewonnen. Hij kreeg ongeveer 51,2 % van de stemmen achter zijn naam, terwijl zijn rivaal Rodrigo Avila van de regerende Arenapartij 48,7 procent haalde. Avila heeft zijn nederlaag al toegegeven. El Salvador krijgt voor het eerst in zijn geschiedenis een linkse regering.

17 maart: Overgangspresident in Madagaskar

Oppositieleider Andry Rajoelina is aan de macht gekomen in Madagaskar. Daarmee komt een eind aan de maandenlange politieke patstelling in het land. Binnen de 24 maanden belooft Rajoelina verkiezingen te organiseren.

30 maart: Ontwikkelingshulp naar nieuw record

De rijke landen hebben in 2008 bijna 119,8 miljard dollar uitgegeven aan ontwikkelingshulp. In dollar is dat het hoogste cijfer dat ooit werd opgetekend. België scoort mooi met een stijging van 13,4 procent in vergelijking met 2008. Nederland blijft met zijn bijdrage van net geen 7 miljard dollar behoren tot de vijf landen die minstens 0,7 procent van hun bruto binnenlands product uitgeven aan hulp.

Cultuur: Zuid-Koreaanse film in de prijzen

De Zuid-Koreaanse film Treeless Mountain van regisseur So-Young Kim heeft de Camera Novaprijs gewonnen op het jaarlijkse Cinema Novo Filmfestival in Brugge.

Citaat

‘Afrikanen zijn niet arm, ze zijn beroofd.’
Aminata Traoré in MO*63