Malaria en cholera dreigen na modderstromen in Sierra Leone

Infectieziekten zoals malaria en cholera dreigen de kop op te steken na de modderstromen en overstromingen afgelopen week in Sierra Leone.

President's Malaria Initiative (cc: 0)

Malaria kan voorkomen worden door netten voor de plaatselijke bevolking.

‘De modderstromen hebben ernstig lijden veroorzaakt en heel wat mensen het leven gekost. We moeten er alles aan doen om de bevolking te beschermen tegen bijkomende gezondheidsrisico’s’, zei Alexander Chimbaru van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Sierra Leone maandag.

Er is schade aan watervoorzieningen en sanitaire faciliteiten en inwoners van de getroffen gebieden zijn bijzonder kwetsbaar voor uitbraken van infectieziekten waaronder malaria en diarree-gerelateerde ziektes zoals tyfus en cholera. De meest recente cholera-uitbraak in het land was in 2012.

Hygiëne

De Verenigde Naties delen in samenwerking met de regering van Sierra Leone cholerakits uit in risicozones, waaronder ook snelle testen. Hulpverleners worden getraind om symptomen van prioritaire ziektes te herkennen.

‘De overheid en de WHO doen hun best om de gezondheidszorg in de getroffen gebieden te verbeteren. Maar we raden de bevolking ook aan om voorzorgsmaatregelen te nemen zoals handen wassen, alleen gekookt of behandeld water drinken, latrines gebruiken en hygiënisch omgaan met voedsel’, zegt Chimbaru.

Ongeveer vijfhonderd mensen kwamen om als gevolg van de overstromingen en modderstromen. Ze verwoestten complete dorpen in en rondom Freetown. Er zijn nog honderden mensen vermist.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift