"Malaria kan verspreiding hiv stimuleren"

Nieuws

"Malaria kan verspreiding hiv stimuleren"

Joren Gettemans

30 september 2010

Malaria en andere veelvoorkomende ziekten in Afrika spelen mogelijk een rol in de snelle verspreiding van hiv/aids. Dat is de conclusie van een studie naar de sterk verschillende infectiesnelheden in verschillende regio's in de wereld.

Sub-Sahara Afrika is goed voor meer dan 70 procent van alle hiv-infecties ter wereld en wetenschappers zijn koortsachtig op zoek naar een verklaring voor die snelle opmars van het virus in Afrika. Onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Francisco vergeleken de immuuncellen in de genitaliën van vrouwen in Kenia en de Verenigde Staten. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen in Kenia gemiddeld meer cellen hadden die geactiveerd waren door een infectie.

Kwetsbaar

Geactiveerde cellen zijn kwetsbaarder voor besmetting door hiv en kunnen een “belangrijke bijdragende factor zijn” voor het hoge infectiepercentage onder Afrikaanse vrouwen, zo besluiten de onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Francisco.
Keniaanse vrouwen vertonen gemiddeld meer geactiveerde cellen, onafhankelijk van genitale infecties of seksueel gedrag. Daardoor vermoeden de onderzoekers dat de hoge activeringsgraad een onderdeel is van “systematische” infecties zoals malaria, die het hele lichaam aantasten. Ook genetische variaties kunnen mogelijk een rol spelen.
De bevindingen zijn belangrijk, omdat tot nog toe vooral culturele en biologische argumenten aangehaald werden om de snelle opmars in Afrika te verklaren.