Malaria klopt aids

Nieuws

Malaria klopt aids

Sanjay Suri

01 januari 1970

Malaria, en niet aids, is voortaan de hoofdbekommernis van het Wereldwijde Fonds tegen Aids, Tuberculose en Malaria. Tijdens de bestuursvergadering van de instelling in het Tanzaniaanse Arusha buigen de presidenten van Tanzania, Uganda, Rwanda, Kenia en Nigeria zich nog tot vrijdag over de verspreiding van een nieuw soort Afrikaanse muskietennetten.

Van het miljard dollar dat het Wereldwijde Fonds tegen Aids, Tuberculose en Malaria jaarlijks inzamelt, gaat voortaan 47 procent naar de strijd tegen malaria. Het is de eerste keer dat het fonds een groter deel van het budget opzij zet voor malaria dan voor aids.

Malaria is in Afrika de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen onder de vijf jaar. Elke halve minuut sterft een kind aan de ziekte. Malaria doet Afrika elk jaar 12 miljard dollar aan bruto nationaal inkomen verliezen. In sommige landen slorpt de ziekte 40 procent van de totale gezondheidsuitgaven van de overheid op. “We weten hoe we malaria moeten bestrijden. Het probleem is de nodige mankracht en financiering te vinden, zegt Awa Marie Coll-Seck, het hoofd van het partnerschap tegen malaria van het fonds.

De beslissing dat malaria voortaan prioritair is, lost het probleem nog niet op. Voor de wereldwijde strijd tegen malaria hebben we jaarlijks zo’n 3,5 miljard dollar extra nodig, zegt Coll-Seck. Momenteel hebben we daarvan nog maar zo’n 500 miljoen dollar. Het partnerschap zoekt daarom naar nieuwe donors, maar hoopt ook dat bestaande donors als Japan en de Scandinavische landen meer geld in het laatje kunnen brengen.

Muskietennetten zijn één van de eenvoudigste manieren om malaria te bestrijden, en ze staan dan ook hoog op de agenda van de bijeenkomst deze week. Voor de start woensdag opende de Tanzaniaanse president Benjamin W. Mkapa de eerste Afrikaanse textielbedrijven die een nieuw soort geïmpregneerde netten produceren. Donderdag en vrijdag moeten de presidenten knopen doorhakken over de verspreiding van dit soort netten onder mensen en vooral kinderen die vatbaar zijn voor malaria.

Het partnerschap heeft zich tot doel gesteld het aantal malariagevallen tegen 2010 te halveren. Dat is mogelijk door het gebruik van muskietennetten en een hoogst effectieve nieuwe generatie malariamedicijnen. De vraag is alleen hoeveel geld er beschikbaar zal komen. (ADR/PD)