Malariabehandeling voor Afrikaans kind per kijker van trailer

Nieuws

Malariabehandeling voor Afrikaans kind per kijker van trailer

Malariabehandeling voor Afrikaans kind per kijker van trailer
Malariabehandeling voor Afrikaans kind per kijker van trailer

29 april 2013

De gerenommeerde Amerikaanse televisiezender HBO heeft zopas een film uitgebracht die rond malaria draait. De promotie voor de film was bijzonder. Telkens als iemand de trailer op YouTube bekeek, zou een Afrikaans kind met malaria een volledige behandeling krijgen.

De film Mary and Martha, met onder meer Hilary Swank, vertelt het verhaal van een Amerikaanse en Britse moeder die elk een zoon zagen sterven aan malaria. Ze besluiten samen mensen bewust te gaan maken van de strijd tegen malaria. Het gaat immers om een perfect te genezen ziekte.

De film is een productie van HBO, dat bekend staat om zijn kwaliteitsvolle televisieseries, onder meer Six Feet Under, The Sopranos en Sex and the City.

Voor de promotie van Mary and Martha werkte HBO samen met de organisatie Malaria No More en het farmaceutische bedrijf Novartis. Per keer dat op 25 april, de dag van de lancering, en tegelijk Wereldmalariadag, de trailer op YouTube werd bekeken, zou Malaria No More, gesponsord door Novartis, een volledige behandeling van een Afrikaans kind met malaria voor haar rekening nemen.

700.000 doden per jaar

Malaria No More had 50.000 bezichtigingen vooropgesteld. Dat werd gehaald; de teller staat vandaag al op meer dan 200.000. De organisatie had eerder al 50.000 behandelingen toegezegd, waardoor het totaal nu op 100.000 staat.

Elk jaar raken nog meer dan 200 miljoen mensen met malaria besmet, met meer dan 700.000 doden per jaar als gevolg, vooral in Afrika, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken. Negentig procent van de slachtoffers valt in Afrika, vooral onder kinderen.