Malariamedicijn kan heel wat goedkoper

Nieuws

Malariamedicijn kan heel wat goedkoper

19 januari 2012

Artemisinine, volgens experts het beste medicijn tegen malaria, kan heel wat goedkoper worden. Duitse wetenschappers ontwikkelden een nieuwe productiemethode.

Artemisinine kon tot nog toe alleen uit de zomeralsem (Artemisia annua), een plant, worden gewonnen. Die is vooral in China en Vietnam te vinden en niet eens het hele jaar door.

Onderzoekers van het Max Planck-instituut in Potsdam en de Vrije Universiteit Berlijn hebben nu een heel eenvoudig proces ontwikkeld om een synthetische versie van de artemisinine-molecule te maken. “De productie van het medicijn is daardoor niet langer afhankelijk van het verkrijgen van de actieve bestanddelen van planten”, zegt Peter Seeberger, directeur van het Max Planck-instituut.

De wetenschappers vertrekken voor hun synthetische versie van artemisininezuur, een nevenproduct dat bij de huidige vervaardiging van het medicijn tot stand komt. In één stap kunnen ze  artemisininezuur omzetten in artemisinine, zegt Seeberger. Ze hebben ook een toestel ontworpen waarmee ze grote hoeveelheden kunnen produceren.

Volgens Seeberger kan het nieuwe proces over een half jaar al worden toegepast.

Wereldwijd lijden meer dan 200 miljoen mensen aan malaria. De meeste wonen in ontwikkelingslanden en daar kunnen ze het huidige malariamedicijn op basis van artemisinine niet betalen.

Malaria doodt elk jaar een miljoen mensen. Negentig procent van de slachtoffers valt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in Afrika.