Malawi zet anti-homowet op pauze

De regering van Malawi stelt een moratorium op de koloniale anti-homowetten in afwachting van een herziening. Dat heeft de minister van Justitie bekendgemaakt.

  • Jason Colston / GEF / Flickr (CC by-nc-sa 2.0) Malawi, een van de armste landen ter wereld, is erg afhankelijk van buitenlandse hulp en staat al langer onder internationale druk om de koloniale antihomowetten af te schaffen. Jason Colston / GEF / Flickr (CC by-nc-sa 2.0)

Begin deze maand nog werden twee mannen door een buurtwacht aangehouden en overgedragen aan de politie, op verdenking van homoseksuele handelingen. De zaak kreeg veel aandacht, want het was voor het eerst in zes jaar dat een homokoppel werd gearresteerd op basis van de omstreden anti-homowetgeving.

De Malawiaanse regering bevestigt nu dat ze af wil van de koloniale anti-homowetten. Minister van Justitie Samuel Tembenu schort de toepassing van de wetten op in afwachting van een formele intrekking. Tembenu benadrukt ook dat de regering het recht van vereniging garandeert voor organisaties die de rechten van holebi’s promoten. Het homokoppel werd inmiddels vrijgelaten.

Malawi, een van de armste landen ter wereld, is erg afhankelijk van buitenlandse hulp en staat al langer onder internationale druk om de wetten af te schaffen. Maar dat ligt erg moeilijk in eigen land, waar conservatieve en religieuze groeperingen ijveren om de wetten te behouden.

Hartverwarmend

‘Het is hartverwarmend dat de Malawiaanse overheid haar engagement op het vlak van mensenrechten opnieuw bevestigt’, zegt Gift Trapence, directeur van de Malawiaanse organisatie CEDEP. ‘De volgende stap voor de regering is om de discriminerende wetten helemaal af te schaffen, inclusief de wetten die seks tussen mensen van hetzelfde geslacht verbieden.’

Ook de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch juicht de beslissing toe. ‘Duizenden Malawianen kunnen nu opgelucht ademhalen’, zegt Neela Ghoshal, van Human Rights Watch. ‘De regering moet nu verzekeren dat alle politieagenten hun verplichtingen kennen en de LGBT-gemeenschap beschermen in plaats van discrimineren. Ze moet ook samenwerken met het middenveld om deze boodschap tot bij de bevolking te krijgen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift