Maleisië geeft Mahathir de schuld voor overwinning Bush

Nieuws

Maleisië geeft Mahathir de schuld voor overwinning Bush

Anil Netto

04 november 2004

Volgens de Maleisische oppositie is de herverkiezing van Bush het gevolg van een blunder van Mahathir Mohamad, de vorige premier van Maleisië. Die had in een Maleisische krant Amerikaanse moslims opgeroepen om niet voor Bush te stemmen.

Mahathir liet vorige maand een krant optekenen dat Amerikaanse kiezers blijkbaar een flagrante leugenaar aanvaarden en tot president willen verkiezen. In hetzelfde artikel riep de voormalige premier van Maleisië Amerikaanse moslims op om Bush electoraal af te straffen. Deze tussenkomst van mijnheer Mahathir heeft Bush geholpen om de verkiezingen te winnen, reageert Kamaruddin Jaffar van de oppositiepartij Pan-Malaysian Islamic Party (PAS). Amerikanen pikken het immers niet dat buitenstaanders zich met hun politiek bemoeien, zeker moslims niet.

Jaffars partijgenote Mariah Mahmud deelt die overtuiging: Wie is Mahathir om de Amerikaanse burgers te vertellen op wie zij moeten stemmen? Waren zijn daden als eerste minister niet vergelijkbaar met die van Bush? Mahathir probeerde op wereldvlak gerechtigheid af te dwingen terwijl hij tegen zijn eigen volk onrechtvaardig was.

Tijdens de vorige presidentsverkiezingen in de VS was Mahathir nog een voorstander van Bush. De democratische tegenkandidaat Al Gore was bij Mahathir in ongenade gevallen nadat de Amerikaan op de top van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) in Kuala Lumpur hervormingsgezinde opposanten van het Maleisische regime had aangemoedigd. In 2002 bezocht Mahathir Bush nog in het Witte Huis, toen de Amerikaanse president op zoek was naar moslimbondgenoten voor zijn Oorlog tegen Terrorisme. Maar vorige maand publiceerde Mahathir een open brief op een islamitische website, waarin hij zich uitsprak tegen de invasie in Irak en Amerikaanse moslims opriep om voor Kerry te stemmen.

Mahathirs open steun voor Kerry heeft Maleisië en de nieuwe premier Abdullah Badawi in een moeilijke positie geplaatst, zegt oppositielid Mariah Mahmud. Verder maakt de verkiezingsuitslag volgens Mahmud weinig verschil uit voor de moslimwereld. De VS zullen doorgaan met hun programma om moslimlanden te controleren. Zolang de VS de kant van de joden kiezen, zal de wereld niet vredevol zijn. Ook Toh Kin Woon, een hoge staatsambtenaar in de Maleisische regering, legt de link tussen de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het conflict in het Midden-Oosten. Ik maak me zorgen, want Bush zal de verkiezingsuitslag interpreteren als een mandaat voor zijn harde opstelling tegenover Irak en Palestina. Toh vreest dat Bush in de toekomst nog agressiever de agenda van de neo-conservatieven zal opvolgen. Dat betekent meer oorlog en bloedvergieten, niet enkel in Irak maar ook in buurlanden in de regio.

De Maleisische premier Abdullah Badawi, momenteel voorzitter van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) en de Beweging van Niet-gebonden Landen (NAM), onderhoudt volgens zijn buitenlandminister Syed Hamid Albar goede relaties met Bush. Syed Hamid heeft de Amerikaanse president opgeroepen om bij problemen inzake wereldvrede steeds de internationale gemeenschap te raadplegen en de VN als prioritair te beschouwen. (KC/PD)