Maleisische oppositieleider opnieuw beschuldigd van sodomie

Nieuws

Maleisische oppositieleider opnieuw beschuldigd van sodomie

Baradan Kuppusamy

30 juni 2008

De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim heeft zijn toevlucht gezocht naar de Turkse ambassade in Kuala Lumpur nadat de politie een onderzoek tegen hem had geopend wegens seks met een van zijn mannelijke medewerkers. Anwar zat eerder al zes jaar in de cel na gelijkaardige aantijgingen, maar werd in 2004 vervroegd vrijgelaten op bevel van het Hooggerechtshof.

De oppositie beschuldigt de regering ervan de aantijgingen te hebben gefabriceerd om Anwar politiek uit de weg te ruimen. De regeringscoalitie leed bij verkiezingen op 8 maart een nederlaag en de oppositie onder aanvoering van Anwar kreeg steeds meer steun van dissidente parlementleden uit de meerderheid. “Tegen september ben ik premier”, verklaarde hij vorige maand.
Eerste minister Abdullah Badawi heeft formeel ontkend iets met de aantijgingen te maken te hebben. “Laat de politie haar werk doen”, zei de premier. De bezwarende verklaringen zijn afkomstig van een 23-jarige man die als vrijwilliger had meegewerkt aan Ibrahims verkiezingscampagne en werd gepromoveerd tot speciaal assistent van de oppositieleider. De feiten zouden zich op 26 juni hebben afgespeeld in een luxueus appartement in de hoofdstad.
“We hebben het slachtoffer voor onderzoek naar het ziekenhuis gestuurd en wachten op een DNA-verslag”, verklaarde het hoofd van de Nationale Dienst voor Strafonderzoek, Bakri Zinin, tegenover de pers. “In de loop van het onderzoek gaan we zeker ook Anwar ondervragen.” Zinin ontkende dat de politie de 23-jarige had opgepakt en gedwongen valse verklaringen af te leggen.

Doodsbedreigingen

“De nieuwe beschuldigingen moeten Anwar politiek dood maken, uiteindelijk willen ze hem ook fysiek uit de weg ruimen”, zei Anwars echtgenote Wan Azizah. Zij is voorzitster van de Peoples Justice Party, de leidende formatie in het oppositieblok van drie partijen. “Anwar had genoeg steunbetuigingen gekregen van parlementsleden uit de meerderheid om de volgende regering te kunnen vormen. Volgens Azizah is haar man de voorbije twee weken herhaaldelijk met de dood bedreigd.
Het nieuws over de aantijgingen verspreidde zich zondag als een lopend vuurtje per sms . Aanhangers van de oppositie trokken naar het Quality Inn Hotel in Shah Alam op 20 kilometer van de hoofdstad, waar Anwar en zijn medewerkers zich beraadden op een reactie. Voor te vluchten naar de Turkse ambassade verspreidde Anwar een kort communiqué waarin hij de beschuldigingen “totaal verzonnen” noemt.
Met de vlucht wil Anwar waarschijnlijk voorkomen dat hij zoals in 1998 in een soort commando-achtige operatie wordt gearresteerd door speciale politie-eenheden. Anwar is goed bevriend met de Turkse president Tayyip Erdogan. Turkije heeft Maleisië te kennen gegeven dat Anwar is komen “uitrusten” in zijn ambassade, waarop de Maleisische regering liet verstaan dat ze daar geen bezwaar tegen heeft.
Het is niet de eerste keer dat de verdenking van sodomie Anwars politieke carrière komt dwarsbomen. In 1998 werd hij beschuldigd van corruptie en seks met de chauffeur van zijn echtgenote, nadat hij uit gratie was gevallen als minister van Financiën van voormalig president Mahathir Mohammed. Na zes jaar in de cel kwam hij in 2004 weer vrij nadat de hoogste rechters van het land met 2 tegen 1 de veroordeling ongedaan maakten.
Ondanks de snelle economische groei is de Maleisische samenleving erg conservatief en de meeste burgers beschouwen sodomie als iets verwerpelijks. Zelfs in geval van wederzijdse instemming is de daad is strafbaar met 20 jaar cel.