Spanningen tussen Frankrijk en Mali lopen op

Mali gooit Franse ngo’s buiten

Lonni Friedman (CC BY-NC 2.0)

De militaire overgangsregering in Mali verbiedt alle activiteiten van ngo’s die door Frankrijk worden gefinancierd of gesteund. Ook de Franse humanitaire hulporganisaties moeten het land verlaten.

De interim-premier, kolonel Abdoulaye Maiga, rechtvaardigde het besluit in een verklaring op sociale media door te verwijzen naar de recente beslissing van Frankrijk om zijn officiële ontwikkelingshulp aan Mali op te schorten.

Wagner-groep

Volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken werd de hulp stopgezet omdat de Malinese autoriteiten de omstreden Russische paramilitaire groep Wagner inzetten voor militaire operaties. De Malinese overgangsregering, de facto een militaire junta, heeft die aantijgingen altijd ontkend. De officiële verklaring luidt dat het gaat om reguliere Russische militairen die als instructeurs in het land zijn.

In augustus hebben Franse troepen Mali verlaten, na een jarenlange samenwerking met de Malinese overheid om jihadistische groepen te bestrijden. Het land kende echter twee staatsgrepen op korte tijd, en de relatie met de huidige militaire machthebbers verliep bijzonder stroef.

Door de politieke instabiliteit en de onveiligheid vanwege onder meer het jihadisme, is de nood aan hulpverlening op vlak van gezondheid, voedsel en onderwijs zeer groot. Honderdduizenden mensen zijn ontheemd door het conflict. Er zijn dan ook een groot aantal (Franse) ngo’s actief in Mali.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.