Manipulaties Uribe stuurden vrijlating Betancourt in de war

Nieuws

Manipulaties Uribe stuurden vrijlating Betancourt in de war

Constanza Vieira

22 februari 2004

De Colombiaanse president Alvaro Uribe heeft de Franse pogingen om de gevangen presidentskandidate Ingrid Betancourt vrij te krijgen bewust proberen te saboteren. Uit interviews met zeven anonieme getuigen blijkt dat de telefoons van de Franse ambassade in Colombia werden afgeluisterd en dat Uribe de Colombiaanse familie van Betancourt manipuleerde om een diplomatiek incident uit te lokken tussen Frankrijk en Brazilië.

In juli 2003 stuurde Frankrijk een C-130 Hercules transportvliegtuig naar het Braziliaanse Amazonewoud langs de grens met Colombia. Het doel van de operatie was blijkbaar Betancourt, die een dubbele Frans-Colombiaanse nationaliteit heeft, te redden uit haar gevangenschap. De marxistische FARC-rebellen ontvoerden de presidentskandidate van de Colombiaanse groenen maandag precies twee jaar geleden. De aanwezigheid van het Franse toestel lekte echter uit en Frankrijk moest zich officieel bij Brazilië excuseren.

Anonieme bronnen verklaarden tegenover IPS dat er in juni 2003 plannen waren voor een ontmoeting tussen Franse diplomaten en Raul Reyes, de externe woordvoerder van het FARC. In ruil voor een video die bewees dat Betancourt nog leefde zou Reyes de kans krijgen om tegenover diplomaten van een EU-land “de waarheid” omtrent de situatie in Colombia uit te leggen. Reyes wilde zich ook beklagen over de Europese beslissing om het FARC op een internationale lijst met terroristische organisaties te plaatsen.

De Franse delegatie bestond uit Pierre-Henri Guignard van het ministerie van buitenlandse zaken, iemand van de ambassade in Colombia en Betancourts voormalige echtgenoot Fabrice Delloye. Volgens Delloye was de vrijlating van Betancourt nooit het doel van de operatie. Het drietal reisde over Quito en Esmeralda naar een Ecuadoriaans dorpje op de grens met Colombia. Ze ontmoetten er een boodschapper van het FARC, die hen vroeg enkele uren door Colombiaans grondgebied te reizen om Reyes te ontmoeten in een kamp in de zuidelijke provincie Putomayo.

De Fransen dachten niet dat een excursie op Colombiaanse bodem tot de afspraken behoorde en keerden terug naar Quito om Parijs te consulteren. Drie dagen later kregen ze de toestemming om de grens met Colombia over te steken.

Een “vergissing” van de Daniel Parfait, de Franse ambassadeur in Bogota, stuurde de plannen vervolgens in de war, zo luidt het uit diplomatieke bron. De Colombiaanse president Alvaro Uribe kreeg lucht van de zaak, omdat Colombia of de Amerikaanse geheime dienst de telefoonlijn van de Franse ambassade aftapte.

Op 3 juli waarschuwde Uribe de Colombiaanse familie van Betancourt dat de presidentskandidate weldra zou vrijkomen omdat ze erg ziek was. Het nieuws zou hem ter ore zijn gekomen via een eenvoudige landarbeider die contact had gehad met de rebellen en via de katholieke kerk de president kon bereiken. Betancourts zus Astrid, die op de Franse ambassade werkt, vroeg Parijs om humanitaire hulp.

Het Franse ministerie van buitenlandse zaken, verrast door deze onverwachte wending, stuurde een vliegtuig naar Brazilië met als gevolg een in de media breed uitgesmeerde diplomatieke rel. Van de geplande ontmoeting met Reyes kwam niets meer in huis. Betancourts Colombiaanse echtgenoot Juan Carlos Lecompte bevestigt het verhaal in grote lijnen, maar is niet zeker of het Franse plan uitlekte omdat de telefoonlijnen van de ambassade werden afgetapt. Lecompte heeft ook Guignard gezien in Manaus, enkele dagen na de mislukte poging om Reyes te ontmoeten.

Ex-echtgenoot Delloye verklaarde in de Franse krant Le Monde dat hij en de familie door Uribe zijn gemanipuleerd. Volgens Delloye wil Uribe een mogelijk contact saboteren tussen het FARC en de Verenigde Naties, op Braziliaans grondgebied. Secretaris-generaal Kofi Annan zou die mogelijkheid in 2003 in een brief hebben geopperd.

Het FARC verklaarde eerder dat het zijn “politieke gevangenen” graag wil ruilen tegen gevangen guerrillero’s. De rebellen houden verder nog 800 “gewone” burgers vast om zich te financieren met losgelden. Uribe wil zo’n operatie enkel laten doorgaan wanneer het FARC belooft een einde te maken aan de kidnappings en de vrijgelaten rebellen niet worden herbewapend. Frankrijk heeft al aangeboden 300 tot 400 rebellen na hun vrijlating asiel te verlenen.

Constanza Vieira

Ref: la ip

xml=3