Mannen gaan strijd aan met geweld tegen vrouwen

Nieuws

Mannen gaan strijd aan met geweld tegen vrouwen

Liza Jansen

26 november 2009

De Verenigde Naties willen mannen inzetten om geweld tegen vrouwen te stoppen. Deze week lanceerde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, het Network of Men Leaders.

Tot het netwerk behoren voormalige politici, activisten, religieuze en maatschappelijke leiders. Zij gaan samenwerken om gelijkheid te promoten, vrouwen te ondersteunen bij het bestrijden van destructieve stereotypen en jongens en mannen te inspireren om zich uit te spreken tegen geweld.

Zeventig procent van de vrouwen heeft op een of andere manier te maken gehad met fysiek of seksueel geweld. Meestal zijn de daders echtgenoten, partners of verwanten, zei Ban. “Daarom ligt er een belangrijke taak voor mannen, als vaders, vrienden, beslissers en opinieleiders om een einde te maken aan dat geweld.”

Legaal geweld

“Geweld tegen vrouwen en meisjes is een genderkwestie die de minste aandacht krijgt van beleidsmakers in Arabische landen”, zei Ghida Anani, programmacoördinator van KAFA, een Libanese non-profitorganisatie die zich inzet voor de positie van vrouwen.

“Wij geloven dat mannen deel van het probleem zijn, maar ook deel van de oplossing.” Anani vecht al acht jaar tegen geweld tegen vrouwen en meisjes in het Midden-Oosten, waar geweld tegen vrouwen vaak legaal is.

“Het betrekken van mannen en jongens bij het beëindigen van geweld is cruciaal en had al veel eerder moeten gebeuren”, zei prinses Bajrakitiyabha Mahidol van Thailand, die de conferentie ook bijwoonde. Mahidol is goodwill-ambassadeur voor het VN-Ontwikkelingsfonds voor Vrouwen (Unifem) en betrokken bij een campagne tegen geweld tegen vrouwen in Thailand.

In het netwerk zitten onder anderen José Luis Rodrígues Zapatero, premier van Spanje, aartsbisschop Desmond Tutu, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede; Paulo Coelho, auteur van de bestseller ‘De Alchemist’ en and Ricardo Lago, oud-president van Chili.