‘Mannen en jongens kunnen zich opwerpen als krachtige bondgenoten in deze strijd’

Mannen nodig om vrouwenbesnijdenis de wereld uit te helpen

Lindsay Mgbor/DFID (CC BY 2.0)

‘Om vrouwenbesnijdenis definitief uit te roeien tegen 2030 is een andere aanpak nodig en daar hebben we mannen en jongens bij nodig’, zeggen de topvrouwen van het Bevolkingsfonds (UNFPA) en het Kinderfonds (Unicef) van de Verenigde Naties.

Volgens de recentste cijfers van UNFPA riskeren dit jaar 4,3 miljoen jonge meisjes om besneden te worden. Volgens het fonds kan dat aantal zelfs oplopen tot 4,6 miljoen meisjes tegen 2030, als oorlogen en problemen op het vlak van klimaat, armoede en ongelijkheid de inspanningen blijven dwarsbomen om deze praktijken te stoppen.

‘De genitale verminking van vrouwen is een schending van de rechten van vrouwen en meisjes en zet een enorme beperking op hun gezondheid, opleiding en carrièremogelijkheden’, zeggen Natalia Kanem, directeur van UNFPA, en Catherine Russell, directeur van Unicef, in een gezamenlijke verklaring.

Machtsverschillen

Genitale verminking van vrouwen is geworteld in genderongelijkheid en een belichaming van machtsverschillen en in die zin een daad van geweld tegen het vrouwenlichaam, stellen ze. Volgens de twee VN-topvrouwen zal de wereld de doelstelling om de praktijk in 2030 volledig in de ban te hebben, niet halen. ‘Enkel een collectieve en goed gefinancierde actie kan een einde maken aan deze schadelijke praktijk’, zeggen ze.

De vrouwen roepen mannen op om zich mee te scharen achter de inspanningen die nodig zijn om de vrouwen in hun families te beschermen. ‘Mannen en jongens kunnen zich opwerpen als krachtige bondgenoten in deze strijd’, zeggen ze.

UNFPA en Unicef hebben de afgelopen vijf jaar al meer dan drieduizend initiatieven ondersteund waarbij de hulp van mannen actief wordt ingeroepen. ‘Er is maar één manier om de genitale verminking van vrouwen aan banden te leggen, en dat is als alle stakeholders samenwerken, inclusief mannen en jongens’, concluderen ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.