Massale opkomst Algerijnse presidentsverkiezingen

Nieuws

Massale opkomst Algerijnse presidentsverkiezingen

Bram Brusselmans

10 april 2009

In Algerije zijn donderdag presidentsverkiezingen gehouden. De huidige president Abdelaziz Bouteflika (Rassemblement National Démocratique) kan onbeperkt herverkozen worden, waardoor de oppositie van een schijnvertoning spreekt.

Tegen alle verwachtingen in kwamen 74,11 procent van de kiesgerechtigden stemmen: dat meldt de Algerijnse krant El Moudjahid.
Bouteflika kan aan zijn derde ambtstermijn beginnen sinds zijn aantreden in 1999. Tijdens de vorige verkiezingen haalde Bouteflika het overtuigend van zijn naaste concurrenten met 85 procent van de stemmen. Verwacht wordt dat hij ook deze verkiezingen tot een goed einde zal brengen.

Schijnvertoning

De belangrijkste oppositiepartijen hadden zich vooraf al teruggetrokken omdat ze ervan overtuigd waren dat deze presidentsverkiezingen een schijnvertoning zijn, waar de oppositie geen kans krijgt.
De reden voor deze terugtrekking ligt in het wetsontwerp dat in november 2008 werd gestemd,  waardoor de president zich onbeperkt kan kandidaat stellen. Dat werd in binnen- en buitenland op negatieve reacties onthaald.
De 6 opponenten van Bouteflika hadden slechts 19 dagen de tijd om campagne te voeren. Vorige week hing de oppositiepartij RCD een zwarte vlag aan haar hoofdkantoor, en verklaarde ze dat deze verkiezingen een zwarte dag zijn voor de Democratische Volksrepubliek Algerije. De verkiezingen werden door 100 waarnemers van de Afrikaanse Unie gecontroleerd op vraag van de regering.

De oppositie had slechts 19 dagen campagnetijd

Burgeroorlog

Noureddine Yazid Zerhouni, minister van Binnenlandse Zaken, hield vrijdagochtend een persconferentie waarin hij de grote opkomst toejuichte. Hij wou vooral hulde brengen aan alle kiezers die naar het stemhokje gingen, ondanks ondanks de dreiging op aanslagen.
Abdelaziz Bouteflika maakte van zijn vorige ambtstermijnen gebruik om de Algerijnse burgeroorlog te beëindigen. Deze zorgde van 1991 tot 2002 voor zware confrontaties tussen de Algerijnse overheid en islamitische groeperingen. In 2005 sloot hij een akkoord met de Berberbevolking over hun rechten en de contacten met islamisten werden verbeterd.