Mazelen rukken op in Pakistan

Nieuws

Mazelen rukken op in Pakistan

Mazelen rukken op in Pakistan
Mazelen rukken op in Pakistan

Ashfaq Yusufzai

14 augustus 2012

In de Pakistaanse grensgebieden zijn sinds mei al minstens honderd kinderen gestorven aan de mazelen. Deskundigen ijveren voor een internationale inentingscampagne.

Mazelen leiden tot hoesten, hoge koorts en een opvallende huiduitslag. Ze zijn erg besmettelijk. Anwar Shah, die als arts in de grensgebieden werkt, wijdt de uitbraak vooral aan de onzekere veiligheidssituatie door de aanhoudende gevechten met talibanstrijders. Maar ook het gebrek aan bewustzijn bij de bevolking speelt een belangrijke rol, zegt hij.

Volgens Jan Baz Afridi, hoofd Immunisatie in de provincie Khyber-Pakhtunkhwa, worden extra inentingsteams uitgestuurd. “Onze medewerkers bezoeken dorpen en laten mededelingen omroepen vanuit moskeeën om mensen aan te moedigen”, zegt hij.

Maar Fawad Khan, directeur Volksgezondheid in de FATA-gebieden, waarschuwt dat de slechte veiligheidssituatie een obstakel vormen. “We vragen de overheid om de veiligheid van de gezondheidswerkers te verzekeren zodat ze hun inentingscampagne kunnen uitvoeren”, zegt hij.

Taliban

In Noord-Waziristan hebben de taliban orale vaccinatie tegen polio verboden. Door dat verbod zijn de zogenaamde FATA-grensgebieden de enige regio in de wereld waar twee vormen van polio endemisch zijn. Ze vormen een bedreiging voor landen die al jaren polio-vrij zijn, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Maar de situatie is het ergste in Zuid-Waziristan, waar de taliban alle vaccinaties verboden hebben, en kinderen niet enkel blootgesteld worden aan polio maar aan alle infectieziekten. Niet enkel het verbod vormt er een obstakel, maar ook een tekort aan vaccins, en de gebrekkige gezondheidszorg.

Snelle opname

“Mijn achtjarige zoon is vorige maand gestorven aan de mazelen – hij was niet ingeënt”, vertelt Amir Rehman, een landbouwer. Hij bracht zijn drie andere kinderen onmiddellijk naar een ziekenhuis voor een inenting.

“Als ongevaccineerde kinderen de mazelen krijgen, moeten ze onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht worden”, zegt Muhammad Aman, pediater in het Khyber Ziekenhuis in Peshawar. Maar dat is vaak het probleem, want de bevolking in de grensgebieden beschikt vaak niet over het transport of de middelen om de kinderen binnen de 24 uur te laten opnemen.

Wereldwijde campagne

“Ziektes die door inenting te vermijden zijn, maken geen onderscheid tussen cultuur, religie, land of taal”, zegt Michael Coleman van het VN-kinderfonds Unicef. “Een klein aantal ongevaccineerde kinderen kan het leven van duizenden anderen in gevaar brengen.”

In april sloeg Unicef de handen in een met de WHO en het Amerikaanse Centres for Disease Control and Prevention voor een wereldwijde campagne om het aantal doden door mazelen tot nul te reduceren tegen 2015.

Maar de strategie hangt sterk af van inentingen en nauwkeurige opvolging van een uitbraak van mazelen en rubella, met behulp van laboratoria en optimale communicatie, twee zaken die missen in de FATA-gebieden.