Mazelen veroorzaken 35 doden in Europa

Nieuws

Mazelen veroorzaken 35 doden in Europa

Mazelen veroorzaken 35 doden in Europa
Mazelen veroorzaken 35 doden in Europa

IPS

12 juli 2017

Uitbraken van mazelen hebben in het afgelopen jaar in Europa geleid tot 35 doden. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag. Het meest recente slachtoffer was volgens de WHO een zesjarig Italiaans jongetje.

USAF (CC0)

Ondanks dat er een effectief en betaalbaar vaccin is, blijft mazelen wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak onder kinderen.

USAF (CC0)​

Eind vorige maand braken ook in de gevangenis van Gent mazelen uit onder gedetineerden. Italië telde sinds juni 2016 meer dan drieduizend gevallen van mazelen, wat in twee gevallen fataal afliep. In diverse andere landen werden ook uitbraken gemeld. In Roemenië zijn volgens de autoriteiten 31 doden gevallen, en in Duitsland en Portugal telkens een.

Zsuzsanna Jakab, regiodirecteur voor Europa bij de WHO, noemt de situatie onacceptabel. ‘Wij maken ons grote zorgen dat mazelen, ondanks het feit dat er een effectief en betaalbaar vaccin is, een belangrijke doodsoorzaak blijft onder kinderen wereldwijd. Europa wordt daarbij helaas niet gespaard. Het is noodzakelijk nauw samen te werken met de autoriteiten in de betrokken landen om de uitbraken onder controle te krijgen en de vaccinatiegraad in alle lagen van de bevolking hoog te houden.’

Sneller opsporen

Europa werkt aan de uitroeiing van mazelen. Tot nog toe slaagden 37 landen erin de endemische verspreiding te stoppen. In bepaalde groepen van de bevolking is de vaccinatiegraad echter laag, waardoor het virus zich kan verspreiden onder mensen die ervoor kiezen zich niet te laten inenten, die buiten de reguliere inentingsprogramma’s vallen of die vanwege onderliggende gezondheidsproblemen niet beschermd zijn.

In verschillende landen worden nu maatregelen genomen, zoals controle van kinderen die tot scholen worden toegelaten. In Roemenië is nationale vaccinatiecampagne van start gegaan. Ook Italië heeft maatregelen genomen, waaronder het sneller opsporen van verdachte gevallen en het traceren van contacten.