Ook polio en gele koorts komen weer vaker voor

Mazelen weer in opmars in Afrika

Julien Harneis (CC BY-SA 2.0)

In Afrika zijn ziektes die met vaccinatie te voorkomen zijn weer sterk in opmars, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie. Naast mazelen worden ook meer gevallen geregistreerd van gele koorts en polio.

Tussen januari en maart van dit jaar werden meer dan 17.000 gevallen van mazelen gerapporteerd, een stijging van 400 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Al twintig Afrikaanse landen meldden een uitbraak, bijna het dubbele van het aantal in de eerste maanden van 2021.

Ook polio en gele koorts komen weer vaker voor. Vorig jaar werd in 24 landen een uitbraak met een poliovariant bevestigd - 4 meer dan in 2020. En in dertien landen waren er uitbraken van gele koorts - vergeleken met negen in 2020 en drie het jaar daarvoor.

Pandemie

Ongelijke toegang tot vaccins en de invloed van de pandemie zijn de belangrijkste oorzaken, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De pandemie hindert de uitrol van vaccinatiecampagnes en zet het gezondheidssysteem in veel landen bovendien enorm onder druk.

‘Terwijl Afrika hard werkt om covid te verslaan, mogen we andere gezondheidsbedreigingen niet vergeten.’

‘De toename van uitbraken van te voorkomen ziekten is een waarschuwingssignaal’, zegt Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WHO voor Afrika. ‘Terwijl Afrika hard werkt om covid te verslaan, mogen we andere gezondheidsbedreigingen niet vergeten.’

Mazelen

De oplossing is vaccinatie, zegt de Moeti. Twee doses van het mazelenvaccin bieden een langdurige bescherming tegen de ziekte, die dodelijk kan zijn. Om de ziekte te verslaan is een vaccinatiegraad van 95 procent nodig. In 2019 haalden nog zes landen dat doel, in 2020 waren dat er amper drie.

Maar de pandemie kan ook positieve effecten hebben. Sommige landen hebben andere vaccinaties geïntegreerd in hun covid-respons. Ghana bijvoorbeeld combineerde de covid-vaccinatie met die voor gele koorts en kon zo een ​​uitbraak indammen. Nigeria doet het omgekeerde en biedt het covid-vaccin nu aan bij de routine vaccinaties van jonge moeders en hun baby’s.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.